nedjelja, 18. siječnja 2015.

OPIS POSAVSKOG GONIČA



posavski-gonic


Hrvatsko ime: Posavski gonič
Službeno ime (FCI): Posavaz Hound
Originalno ime: Posavski gonič
Nadimak: Chien courant de Posavatz, Posavatz-Laufhund, Posavaz Hound, Sabueso de Posavaz, Posavac, Posavatz Hound, Posavina Hound, Posavski Gonic
FCI No: 154
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov
Zemlja porijekla: Hrvatska
Visina: 43cm - 59cm

KAŠMIRSKI MOŠUSNI JELEN PRIMJEĆEN PRVI PUT NAKON 60 GODINA





Životinje & priroda

 Petak, 28 Studeni 2014 01:03

Strani znanstvenici prvi put su vidjeli jednu vrstu primitivnog jelena nakon više od 60 godina - riječ je o kašmirskom mošusnom jelenu (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae.

Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tijekom istraživanja još 2008/2009. godine, a rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu Oryx. Tim znanstvenika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i tele, još jednu ženku (moguće da se radi o istoj) te strvinu ženke koja je skončala od krivolovaca.
Prirodni areal vrste su Himalaje sjeverne Indije, kašmirska regija Pakistana i sjeverni Afganistan. Ovi primjerci viđeni su u afganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3 000 metara i to prvi put nakon više od 60 godina. Tijekom proljeća i ljeta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju metom lovaca.
Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, te mirisnih žlijezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cijene tih žlijezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se po 45 000 dolara po kilogramu! Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka a služe im u borbama za vrijeme parenja.
Prijetnja vrsti je širenje ljudskih djelatnosti čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa. Vrsta obitava na planinskim područjima, u bjelogoričnim šumama, ali zbog ljudskog utjecaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50% površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Afganistanu.

Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz snježnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom poharane zemlje. Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preljeva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uvjeta kako bi bolje proučili vrstu i napravili njezin plan zaštite.

VIDE LI VAS JELENI AKO STE U KAMUFLAŽNOJ ODJEĆI?



Proizvođači kamuflažne i signalizirajuće odjeće mnogo ulažu kako bi istaknuli boju i uzorke svojih kamuflaža. Kamuflaže same po sebi nisu uopće loše ali njihova efikasnost ne leži u raznim tipovima uzoraka koji se "moraju" slagati s okolišem.

Efikasna kamuflaža "razbija" lovčevu siluetu i utapa ju u okoliš tako da jeleni ne prepoznaju lovčev obris. 

Ono što je možda problematičnije je da proizvođači kamuflaža žele da njihov uzorak bude prepoznatljiv i da se kontrasti između uzoraka lišća i grančica jasno istaknu. Za to isticanje služe im UV posvjetljivači koji ljudskom oku povećavaju vizualni dojam ali porodici jelena odašilju potpuno drugačije signale. Posvjetljivačima su sastavni dio deterdženata za pranje odjeće, a u njih se dodaju kako bi odjeća izgledala iznimno čista i "kontrastna".
Prema jednom istraživanju Dr. Bradleya Cohena sa Sveučilišta u Georgiji, te posvjetljivače porodica jelena vidi kao plavi sjaj. Tim znanstvenika radio je istraživanja na bjelorepim jelenima. U istraživanjima su pratili kako divljač ukazuje na svjetlosnu osjetljvost prilikom hranjenja. Potvrđeno je da bjelorepi jeleni imaju veću osjetljivost na kraće valne duljine (plava i zelena) dok boje dužih valnih duljina (crvena, narančasta) slabije vide. Kao i neki ljudi, i jeleni su "slijepi" na zelenu i crvenu boju: razlikuju plavu od crvene, ali ne i crvenu od zelene ni crvenu od narančaste. Međutim, jeleni su osjetljivi na UV svijetlo koje nije vidljivo ljudskom oku.
Drugim riječima, slabije vide crvenu i narančastu boju – osim ako ona nije tretirana UV posvjetljivačima.  Ako je crvena i narančasta tkanina tretirana određenim kemijskim sredstvima, jelenska divljač to jasno vidi kao plavi sjaj. Tada su lovci u takvoj odjeći vidljiviji jelenima nego drugim ljudima!
Kako si pomoći? Trebalo bi izbjegavati pranje kamuflažne odjeće s deterdžentima koji u sebi sadrže posvjetljivače boja ili primjeniti sredstva za uklanjanje neželjenog sjaja.

NIKAD VIŠE VUKOVA: PRIČE IZ RURALNE DALMACIJE


Nikad u prominskom kraju nije bilo više vukova nego što ih je sada. I ne samo prominskom. Nema sela u zaleđu Šibensko-kninske županije u kojem vuk zadnjih godina nije upao u tor, poklao ovce, napao kozu, kravu ili psa čuvara na pragu kuće. Takvih je slučajeva bilo nekoliko na drniškom području.
Ljuti su i Prominjani i Drnišani na zakonsku regulativu koja štiti vukove od ljudi, a čovjeka ne štiti ni vuk, ni zakon. I malodušni su, također, jer ne vjeruju da će se išta promijeniti. Samo će, slažu se, biti još gore.
Briga one gore u Zagrebu kako je njima, na terenu. Napišu zakon, zabrane hajke na vukove i ulaguju se Bruxellesu. Oće reći kako smo se združili s prirodom i postali kulturni Europljani. Ne mlate oni stanovitim udom po drači i ne kolju se oni s vukovima. Ne vole moji sugovornici govoriti ni o đavlijoj statistici, po kojoj ove godine u tom kraju obitava manje vukova nego lani, a nitko ih ne odstrjeljuje.
– Vuk se ode udomaćija. Ne boji se ni Boga, ni čovika, ni ceste, ni pruge. Eto, na ovoj industrijskoj pruzi viđaju ga kako sidi i ne šljivi nikog dva posto. Dica ih redovito sreću kad se vraćaju iz škole... jedan se mali od stra’ uzvera na drvo. I onda neki mudraci kažu kako je lani u županiji bilo 150, a ove 130 jedinki vuka. Ma, na koji način, di je tu zdrava logika – čudi se Ivan Bikić.
To da ne bi tko pomislio da sam se vučjim tragovima zaputila u kakvu divljinu. Po priču o vukovima i vučjim napadima više nema potrebe obuti gojzerice, uzeti “dan preda se” i krenuti u planinu. Mirne duše se može sve odraditi i u finim postolama. Ni vuk više ne luta po divljini. Pogospodio se. Omilio mu asfalt.
– To je čela istina. U Tepljuhu čoviku jednu večer nešto lupni u vrata, on otvorio, kadli mu pas između nogu uletio u kuću, a na dva metra od ulaza vuk stoji na skalama... Ma, džaba nam je govorit – odmahuje Ivan rukom, a sin mu Josip nadovezuje kako momci njegove generacije svakodnevno viđaju vukove nakon povratka iz škole ili kafića, neovisno je li dan ili noć.
Iz drniške okolice put me vodi prema prominskom općinskom središtu Oklaju, pa dalje u Suknovce. Negdje na pola puta odlučih skrenuti desno prema zaseoku Tarle i susretoh Anitu Tarle u pokušaju da svojih desetak koza utjera u dvorište. Ne da se kozama s dobrog pašnjaka. Zapele i ne mrdaju. Zapodjenuh priču. O vukovima, naravno. Anita veli kako njezini nisu imali veće štete. Prije dvije-tri godine zaklali su dvije koze, ali od tada ih je rijetko sretala.
– Viđaju ih uglavnom oko glavne ceste, malo niže, i po donjim selima. Ne boje ti se oni ničega. Sve je ošlo kvragu.
U Razvođu, taman na križanju glavne ceste prema zaseoku Jukićima pred auto izbi stado ovaca u pratnji pastirice i dva mlada, razigrana hrvatska ovčara. Nažalost, nije bilo prilike za razgovor jer cesta nije baš najbolje mjesto za to. Doviknuh pastirici pri mimoilasku:
– Ima li vukova?
– Ima, ima..., a šta misliš zašto su pasi sa mnom... – viknu mi žena i produži za stadom.
Prominski načelnik Tihomir Budanko dočekao me je u Oklaju na “tranzitnoj” kavi. Nitko od mojih sugovornika “vučju temu” nije shvatio ozbiljnije od njega i Josipa Dujića kojemu me je odmah uputio. Vukovi tom kraju nanose velike štete. U Suknovcima, na Josipovoj farmi i OPG-u koje je bio prisiljen ugasiti, dočekuje me domaćin. Pokazuje mi gospodarske objekte, staju, vrt, stado ovaca na pašnjaku ograđenom visokom ogradom. Sve kao da je iz kakvog stočarskog priručnika. No, nije se moglo naprijed bez gomilanja dugova. Zahvaljujući, među ostalim, i – vukovima.
– Prije bi vuk ovuda bi samo prolazio, tu i tamo bi se zaustavio i spustio se, napravio bi ponekad štete, ali one su bile zanemarive. To je broj jedan, a broj dva – bio je dozvoljen odstrjel. Mi smo mogli braniti naša stada. Danas to više ne možemo. Svi ovi seminari po kojima sam išao u zadnjih 14 godina završavali su parolama na panoima: “I ovce i novce” ili “Vuk sit i koze cijele”. Znao sam im na to odgovoriti da ovce i novce možemo imati jedino ako prodamo janjce.
 – Dobro, vi na svom imanju imate baš sve, od žica pod naponom do visokih ograda. No, ni to nije dovoljno...
– Imam elektročuvara koji mi dobro dođe da stado ne odluta s određene površine, iz zadanog okvira. Međutim, što se događa? Vuk preskoči elektročuvara, odnosno žicu pod naponom, napravi štetu, podavi ovce, a žica mu dobro dođe da ovce ne mogu pobjeći. Najveći je problem kad se vukovi “igraju”, kada su siti i nije im do hrane. To se meni dogodilo 2007. godine.  Za noć su podavili 180 ovaca jer je tad vučica vodila mlade i obučavala ih... Lani su mi podavili 34 mlade, valjano uzgojene šiljegice, a onih 17 što su mi ostale, sve su se pojanjile. Znači, nisam oštećen za 34 ovce nego, računajući janjad – 68. To nitko ne uzima u obzir. Želio bih da mi dođe netko tko je kompetentan da razgovara o toj temi, da ukažem na neprilike koje imaju stočari.
Bivši OPG-ovac ima objašnjenje i za sve češće vučje ophodnje naselja i predgrađa. Vuk, veli, nema prirodnog neprijatelja. Jedini neprijatelj mu je čovjek, a čovjek ga je zaštitio.
– Njegova reprodukcija je svake godine sve veća i veća. Svaki novi naraštaj traži svoje područje.
– Hoćete reći da na ovom području nikad nije bilo više vukova?
– Apsolutno to tvrdim. Na ovom području ima jedan veliki čopor, 12-13 ih je. Ali nama je dovoljno da ih na ovom području ima tri i da imamo užasne štete i neugodnosti.
– Ovčari često ne prijavljuju štete. Zašto? Je li problem dokazati pokolj?
– Mi možemo dokazati, ali, gledajte, kad vuk upadne i zakolje vam 50 ovaca, možemo snimit 30-ak koje su poklane, a di je onih 20? Njihova su trupla po kamenjaru, na ogromnoj površini. Tko ih može pronaći?! Problem je i što se odšteta ne plaća redovito. Ako se i plaća, to su zanemarive svote. Konkretno, vuk mi je poklao 180, a platili su mi šest. Lani sam od 34 zaklane, prijavio samo šest...
– Zašto?
– Zato što gubim vrijeme uzalud. Moram brinuti o ovcama. Ako gubim vrijeme s vještakom za vuka kojeg moram voditi kilometar, dva ili više na mjesta gdje je udavljena koja ovca, od toga nemam ništa, ponajmanje novaca. Vidite kolike su mi ograde oko pašnjaka, preko dva i pol metra su visoke da mi ne bi vuk ušao u staju, jer elektročuvar ne pomaže. U sve sam upućen, 40 godina se bavim ovcama, imam u malom prstu sve, ali više se nije moglo... Ovdje je bilo 12 farmi, sad ne znam ima li ih pet ili šest, moju sam ugasio... Kad bi vi novinari bilježili po novinama napade vuka, ovdje biste bili svaki dan, sto posto!
Na povratku iz Suknovaca bilo mi je drago što sam krenula na vrijeme, što je mrak daleko.
Napomena: tekst je malo skraćen i neki dijelovi su izostavljeni!

ZAVRŠENA LOVNA LOVNA SEZONA


Iz tivatskog Lovačkog udruženja danas su saopštili da je završena lovna sezona."Lovačko udruženje Tivat u sklopu svojih aktivnosti dana 23.02.2014.godine realizovalo hajku na štetočine.Na terenima gdje se planira ubaciti zec (pozicija iznad Peana i Gornje Lastve) u dvije grupe lovaca izvršena je procijana stanja štetočina prije svih lisica i šakala.Tako je konstatovano da na ovim terenima ima povećan broj ovih predatora.Tom prilikom odstrijeljene su dvije lisice.Ovom akcijom ujedno se i završava lovna sezona 2013/14.Pozivamo sve članove da se strogo pridržavaju Zakona o lovstvu i pravilnika o lovnim sezonama. LU"Tivat", ističe se u saopštenju tivatskih lovaca.

NJEMAČKA PUŠKA MERKEL SUHL ( VIDEO )



merkel.gif


Tema o Merkelu

STAROST DIVLJAČI


Za važnije vrste  divljači daju se orijentcioni podaci da bi se nalo koju starost može pojedini vrsta u normalanim životnim uslovima:

Divljač                                  do godina             Divljač                                                    do godina     
Sokoli                                       200                 Divokoza                                                       25
Labud                                       100                 Ris                                                                 20
Sova ušara                                100                 Roda                                                              20
Orlovi                                         80                 Vuk                                                                15
Divlja guska                                80                 Vidra                                                              15
Gavran                                       80                  Divlja mačka                                                  15
Čaplja                                        70                  Lisica                                                             15
Sove                                          50                  Jazavac                                                          10
Ždral                                          40                  Srna                                                               15
Galeb                                         40                  Čagalj                                                            15
Jelen obični                                25                  Vjeverica                                                          8             
Kozorog                                    25                   Kune                                                             10
Golubovi                                   30                    Fazan                                                            10               
Medvjed                                   30                   Tvor                                                               10
Divlja svinja                               30                   Lasica                                                            10
Jelen lopatar                              20                   Zec                                                                  6
Muflon                                      20                   Jarebica                                                            8