utorak, 20. siječnja 2015.

KALIBAR




Kalibar je oznaka za veličinu unutrašnjeg prečnika cijevi vatrenog oružja odnosno veličinu prečnika projektila/zrna municije. Sama riječ kalibar koja se i u bosanskom jeziku upotrebljava, u 17. vijeku preuzeta je od francuske riječi Calibre čiji se korijeni nalaze u arapskom qalib (postolarska lajsna) i grčkoj riječi kalapodium istog značenja. Osim za oružje, kalibar se često koristi i za označavanje prečnika cijevi ili metalnih šipki.

Podjela


Kalibar po težini

Kod oružja čija municija sadrži više kugli (sačma u patronama za sačmarice) oznake za njihovu veličinu izvedene su od engleskog sistema za težinu pri čemu Cal.12 znači da 12 olovnih kugli veličine unutrašnjeg presjeka cijevi ima težinu od jedne engleske funte (Pound = 454g). Nasuprot kalibarskim oznakama u milimetrima ili inčima, ovdje je cijev manjeg prečnika što je veći broj oznake veličine (12,16,20,22).

Kalibar u milimetrima i inčima

Kao mjera kalibra za municiju sa punim zrnom usvojene su mjerne jedinice milimetar (mm) i inč.

Kalibar u inčima

Oznake u inčima se pišu u obliku decimalnog broja sa anglo-američkim načinom pisanja, tačkom umjesto zareza (naprimjer .45, .38 ili .306). U ovom slučaju se kalibri pištolja, revolvera i pušaka razlikuju dodavanjem daljih brojeva ili specijalnih oznaka (kalibar .25 je naprimjer pištolj u kalibru 0,25 inča dok kalibar .250 označava metak puške istog presjeka ali duže čahure, osim toga koriste se dodaci kao naprimjer .45 ACP za pištolj, naspram .45 za revolvere.).

Kalibar u milimetrima

U milimetrima se označava tačan prečnik projektila/zrna pri čemu njegova dužina nije bitna. Dužina čahure se označava dodatkom *X (npr. 9*19mm ili 8*57mm pri čemu prvi broj označava prečnik metka a drugi dužinu čahure).
Osim ovih dodatnih oznaka, postoje oznake i za označavanje jačine punjenja (Magnum, Winchester) i dodatne oznake za vrstu zrna ili kugle (FMJ-Full Metal Jacket, kod ovog projektila olovno jezgro je potpuno presvučeno metalom, zrno sa metalnom košuljicom).



LOVAČKI PSI KAO NEZAOBILAZNI POMAGAČI U LOVU




Uz čovjeka se je pas pojavio kao prva “kućna” životinja, u početku kao lako dostupan izvor hrane, a tek nešto kasnije kao pomagač u lovu.
Još od doba Eocena do danas za raznolikost “vrsta”-pasmina nalazimo dokaze na različitim reljefima, grobnicama, kipovima, slikama; jedni su služili za lov, drugi za ratničke pohode, kao čuvari, psi za društvo, gladijatori, a  neki su balzamirani uz mumije djece.
Već dugi neprekidni niz godina lovački su psi zauzimali posebno značenje u psećem pa tako i ljudskom društvu. Kao sto sam već prije spomenuo, raznolikost pasmina već od najranijeg doba, a danas kontroliranom selekcijom i uzgojem, čovjek je uzgojio različite pasmine koje su sposobne udovoljiti različitim zadaćama.
 
Kako po onoj narodnoj “Lovac bez psa nije lovac”, današnji urbani lovci moraju se upoznati s osnovama kinologije, te lovačkim pasminama, kako ih odgojiti, socijalizirati, školovati, da bi ih mogli koristiti kao pomagača ili bolje rečeno svoga kompanjona u lovu, koji ce mu lov učiniti ljepšim i ugodnijim.
Pravilno odgojen i odškolovan lovački pas neizostavna je karika u očuvanju i unapređenju gospodarenja bilo kakvim lovištem, radilo se o lovu na visoku ili nisku, plemenitu ili gospodarski  neupotrebljivu divljač.
Na skupštini Međunarodne kinološke federacije u Jeruzalemu 1987. godine, sve pasmine pasa razvrstane su u deset grupa, koje su dalje podijeljene u sekcije, ali uz tu podjelu imamo i podjelu lovačkih pasa s obzirom na način njihova rada u lovu, pa ih tako dijelimo na:
  • jamare
  • goniče
  • krvosljednike
  • ptičare
  • šunjkavce ili čunjavce
  • retrievere ili donosače
  • hrtove.
Pokušati ću u novim prilozima što bolje spomenuti najbitnije krarakteristike pojedinih lovnih skupina pasa kako bih možda pomogao budućim novim vlasnicima u što boljem odabiru njihovog lovačkog prijatelja.
 

LOVAČKI PSI I OZLJEDE U LOVU




Učestala je pojava ozljeđivanja  lovačkih pasa prilikom lova.
Ozljede mogu biti  od puščane sačme ili zrna , mogu biti od divljači koja se lovi (divlja svinja ) a mogu biti da se pas spontano ozlijedi prilikom trčanja kroz šumu (nalet na bodljikavo trnje, pad u jamu  ili pad niz liticu , uganuća ili iščašenja zglobova  itd ).

INTENZITET IZRAŽENOST BOJE KOD BARAKA U PROCESU STARENJA



Baraci koji se oštene u leglu sa dvije ili tri boje (prisustvo bjelina na nekim djelovima tijela) pa i baraci u jednoj boji ili jednobojno žuti, crveni sa primjetnim manjim bjelinama na nekim dijelovima tijela (obično ispod vrata i(ili)na grudnoj kosti, prstima nogu,eventualno šapi i(ili) došaplju starenjem će u najvećem broju doći do promjene intenziteta određene boje ili do smanjenja prostora površine gdje je prisutna pa i do njenog potpunog nestanka u nekim slučajevima i svakako promjenom intenziteta boje (crne kod štenadi u leglu)u sive nijanse različitog intenziteta... Baraci koji se oštene u leglu sa dvije ili tri boje (prisustvo bjelina na nekim djelovima tijela) pa i baraci u jednoj boji ili jednobojno žuti,crveni sa primjetnim manjim bjelinama na nekim dijelovima tijela(obično ispod vrata i(ili)na grudnoj kosti, prstima nogu,eventualno šapi i(ili)došaplju starenjem će u najvećem broju doći do promjene intenziteta određene boje ili do smanjenja prostora površine gdje je prisutna pa i do njenog potpunog nestanka u nekim slučajevima i svakako promjenom intenziteta boje (crne kod štenadi u leglu)u sive nijanse različitog intenziteta.
Ovaj proces je neminovan a uslovljen je (po mojoj procjeni)prisustvom gena koji određuju i kontroliraju prisutnost i izraženost određene boje ovisno o odnosu gena koji to određuju i kontroliraju, odnosno o njihovom međusobnom odnosu kada je u pitanju  izraženost intenziteta određene boje.....
Tako(po mome mišljenju) su geni za sve nijanse žute boje dominantni (osnovna boja) i u nekoj kombinaciji sa genima koji određuju i drugi tip kombinacija obojenosti. Svakako na pitanja koja sebi postavljamo u vezi sa ovim treba da daju naučna genetička istraživanja koja će se prije ili kasnije raditi istraživanjem DNK i dati odgovore na ta pitanja na način kako se to i inače radi (i rađeno je) na institutima u svijetu koji se bave istraživanjem genetike pasa.
Nama praktičarima ostaje da iznesemo svoja zapažanja i cilj koji nam je bitan kod uzgoja u smislu isticanja određenih osobina i «stavljanjem u promet «upravo tih osobina u reprodukciji pasa s namjerom postizanja što je moguće bolje tipske uniformnosti kod pasmine barak. Zapažanja tokom uzgoja i iskustvo koje se pri tome stekne je tako se od velikog značaja radi prave i pravilne predstave o tome što se događa sa prisustvom i izraženosti određene boje u procesu odrastanja baraka i njihovim starenjem.
Ovdje naravno moramo imati u vidu i pretpostavku da je svaka jedinka hranjena kvalitetno i da utjecaj  osokudnosti nekih elemenata u ishrani  takođe može biti bitan činilac u sadržaju pigmenta dlake odnosno intenzitetu izraženosti u boji pretpostavljajući i normalan utjecaj nekih drugih faktora okoline u kojoj jedinka živi.
Ako imamo pretpostavku da su štenci u leglu oštenjeni sa manje-više izraženom tamnijom dlakom na gornjim dijelovima tijela svakako na glavi,vratu ,leđima i bočnim dijelovima tijela do samog trbuha u manjem ili većem omjeru možemo očekivati da će se ta boja starenjem «povlaćiti»ustupajući prostor žutoj osnovnoj boji ali će i sama ta tamnija(crna)boja vremenski mijenjati svoj intenzitet u svjetlije nijanse tamnopepeljaste, svjetlije boje pepela,zeljaste nijanse i zemljano prljavu boju.Što je manje izražena tamnije boja kod štenaca i(ili)zauzima manju površinu moguće je očekivati da procesom starenja i promjenom intenziteta te boje ta boja(u svjetlijim nijansama)zauzme manju površinu na tijelu baraka a dominacijom osnovne boje(žute,zemljano prljave).
U praksi to znači  (uvriježeno mišljenje kinologa) da barak oko tri godine starosti formira boju, što je po mome mišljenju nepouzdana konstatacija jer postoji niz dokaza da tokom cijelog života dolazi do manje-više stalne ( i povremene) smjene intenziteta izraženosti boje (tonovi sive boje).
U svakom slučaju mladi pas će do sazrijevanja sasvim sigurno promijeniti intenzitet pa i smanjiti površinu prisustva tamnijih nijansi boje do svoga sazrijevanja u zrelog psa.
Kako su i moja iskustva bazirana na vizuelnom promatranju baraka tako su ta iskustva utjecala na formiranje mišljenja o potrebi izbora jedinki i vlastitom izboru pasa za dražanje, praktičnu upotrebu i reprodukciju u smislu kakve su moje individualne želje i htijenja što eventualno i manje iskusnim može pomoći oko formiranja svog stava i zaključaka o vlastitim potrebama i samom pristupu uzgoju (kod uzgajivača)ili im olakšati u procesu vlastitog istraživanja u smislu donošenja zaključaka.
Kada je u pitanju prisustvo bijelih nijansi (bijela boja se inače i ne smatra bojom)na povešini tijela baraka onda sasvim sigurno možemo konstatirati da je površina sa bijelom dlakom u suštini dlaka bez pigmenta ili malo prisutnog pigmenta boje a ta izraženost na (malo)površine veoma često i nestaje procesom starenja  što jasno ukazuje da geni koji kontrolišu prisustvo i izraženost druge boje postaju dominantni na većoj površini dlake na baraku.
Što praktično znaći da npr. ako na štenetu imamo bijele prste na šapi ili šapu da će bijela boja starenjem»nestati» te da će druga boja (žuta)u nekoj nijansi biti prisutna na tim mjestima u određenoj životnoj dobi,što je pravilo i kod drugih dijelova tijela(grudna kost i sl.) Više izraženo(površinski)prisustvo te boje neće se promijeniti (nestati)ali će se umanjiti površina koju bjelina zauzima u odnosu na površinu druge boje i moguće da intenzitet bjeline se smanji u neku nijansu prljavo bijele boje.
U svakom slučaju (na primjer) kod postupka revidiranja standarda potrebno je precizno i jasno definisati opis i kategorisati do kojeg stepena izraženosti i (površinski) se koji tip svrstava u recimo dvobojne i(ili)trobojne barake jer je to od posebnog značaja kod primjene i opisa štenaca u fazi prijave legla(do tri mjeseca starosti po pravilniku o.s.r.)od strane stručnog ovlaštenog lica a koji opis treba da bude identičan baraku u dobi zrelom za opis i ocjenu u obliku. Naredni prilozi imaju za cilj prezentacije izmjene stepena izraženosti određene boje na istoj jedinki u različitim fazama životne dobi kao praktičan primjer objašnjenja naprijed navedenog sadržaja ove teme.

BENCHMADE HUNT HIDDEN CANYON



TRENUTNO NA SNIŽENJU U REPLIKARTU - Benchmade Hidden Canyon Hunter višenamjenski je nož iz Benchmade Hunt serije. Male veličine, može poslužiti kao lovački nož za obradu sitne divljači, neck i back-up nož u slučaju samoobrane, bushcraft nož za preciznu obradu drveta te kao nož za svakodnevnu EDC upotrebu, zahvaljujući ergonomskom rukohvatu, dobrom balansu i vrlo oštrom sječivu izrađenog od 
 CPM-S30V Premium nehrđajućeg čelika.

 Sječivo debljine 3,5 mm konstrukcijom i geometrijom dizajnirano je za izdržljivost i efikasnost kod svih vrsta radova, dok geometrija pruža brzinu i preciznost u radu. CPM-S30V Premium čelik, termički obrađen na tvrdoću od 58-60 HRc, vrlo je otporan na koroziju i vanjske utjecaje, te čini ovaj višenamjenski nož idealnim alatom kao lovački nož za obradu sitne divljači, kao neck i back-up nož u slučaju samoobrane, kao bushcraft nož za preciznu obradu drveta te kao nož za svakodnevnu EDC upotrebu.

Ergonomska obloga rukohvata od Dymondwood® drveta pruža siguran hvat u svim uvjetima rada. Nož dolazi sa koricama od prirodne kože.

Dužina oštrice: 6,8 cm
Debljina oštrice: 3,5 mm
Tvrdoća oštrice: 58-60 HRc
Materijal oštrice: CPM S30V Premium čelik
Geometrija oštrice: modificirani Clip Point
Profil oštrice: Flat Grind
Brid oštrice: Plain Edge
Površina oštrice: Saten

Debljina rukohvata: 14,7 mm
Obloge rukohvata: Dymondwood® drvo
Ukupna dužina: 16,05 cm
Način nošenja: kožna futrola
Masa: 86,6 grama
Futrola: koža
Rupa za lanyard: ima
Made in U.S.A.




O SOLILU I SOLIŠTIMA




Sol je jedan od važnijih elelmenata u prehrani divljači: regulira probavu, životinje bolje iskorištavaju nutrijente iz hrane, jača tijelo i otpornost divljači. Zbog kontinuiranog zakiseljavanja okoliša, prirodni minerali postaju manje dostupni flori i fauni, pa prirodna ishrana ne mora zadovoljavati potrebe životinja za mineralima i elementima u tragovima.
Nedostatak soli i minerala može dovesti do gubitka apetita (posljedično i težine), grubog krzna, loše reproduktivnosti i smanjene otpornosti na bolesti. Tako i divlji jeleni kao i oni u ograđenim prostorima često pate od nedostatka minerala, a zbog nedostatka soli jeleni mogu početi lizati druge predmete, pa čak i sol na cesti tijekom zime. 
Potreba za soli varira od vrste do vrste te ovisi o mnogim varijablama i nekim nekontroliranim faktorima. Rješenje je omogućiti životinjama da same uzmu količine koje su im potrebne i to kroz cijelu godinu. Neki proizvođači su čak i razvili posebne recepture za jelensku i srneću divljač koja dolazi u različitim oblicima (blokovi, briketi). Recepture razvijene su od strane temeljite laboratorijske analize uzoraka na jetri odstrijeljenih jelena. Nedostatak minerala i elemenata u tragovima u jetri omogućio je uvid u to kojih bi točno elemenata trebalo biti više. Zato današnji blokovi za lizanje osim natrijevog klorida sadrže i magnezij, cink, bakar, jod, željezo i selen, koji su neophodni za razvoj zdravih kostiju i hrskavice, što dovodi do optimalne veličine rogovlja jelena. Takvoj soli dodani su, osim minerala, i neki lijekovi protiv unutarnjih parazita. Osim zadovoljavanja potreba za mineralima i privlače životinje pa više zadržavaju u određenim dijelovima lovišta.
Blokove je najbolje staviti na panj, u šupljinu stabla, na rašlje stabla ili napraviti solište tako da blok bude oko metar iznad tla. Podnožje solišta mora imati promjer od najmanje 15 cm. Kako kiša pada, tako ispire sol a divljač ju dolazi lizati. Solište može biti napravljeno i na tlu, a u tom slučaju promješa se ilovača sa solju u omjeru 5:1 (pet dijelova ilovače na jedan dio soli). Takva sol može biti ostavljena na goloj zemlji, kamenu ili na daskama. 
Solišta je najbolje postavljati uz hranilišta, pojilišta i mjesta prelaska divljači kako bi ih divljač pronašla. Preporučljivo je da su solišta na, za divljač, preglednom ali i zaklonjenom mjestu. Divljač pamti lokacije pa kad jednom pronađe solište redovito se vraća. 


SELLIER & BELLOT U SVIJETU STRELJIVA VEĆ GOTOVO 200 GODINA




Danas ćemo vam ukratko približiti svjetski poznatog proizvođača streljiva. Radi se o kompaniji Sellier & Bellot, sa sjedištem u Republici Češkoj.

AIMPOINTOV MICRO H1 DIZAJNIRAN ZA BLASEROVE PUSKE




Aimpoint je 2013. godine izbacio novu linija Micro H1 optičkih ciljnika s dužim nosačima i drugačijim ručicama prilagođenim Blaserovim puškama Blaser R8, R93, B95, B97.