nedjelja, 25. siječnja 2015.

OBIČAJ LOVA (LOV I LOVNA PRAVILA)



  1. Lovac je dužan ponašati se u skladu s lovnom prirodom, odnoseći se dužnim poštovanjem prema prirodi i divljači, a naročito mora voditi računa o opreznom rukovanju i upotrebi oružja.

LOV SITNE DIVLJAČI


Dozvoljena je upotreba lovačkih pušaka sa glatkim cijevima,a minimalni promijeri sačme koja se može koristiti kako je navedeno za svaku vrstu sitne divljači.

Način lova utvrđuje se:

LOV KRUPNE DIVLJAČI




Krupna divljač se lovi puškama risanicama s odgovarajućim kalibrom za svaku pojedinu vrstu krupne divljači. Divlju svinju se može osim risanicom, loviti i puškom glatke cijevi, uz najmanji kalibar kugle 16.

LISICA I ČOVJEK


Lisica i čovek

Izgleda da između čoveka i ove životinje postoji neko takmičenje. Čovek se trudi da joj pokaže da duševne sposobnosti gospodara na zemlji ipak premašuju sposobnosti jedne lisice.

KARAKTERISTIKE LISICE


Fizicke karakteristike

Lisica ima odeću koja savršeno odgovara njenoj razbojničkoj prirodi. Boja te odeće, bledosivkasto crvenilo, koje takoreći potpuno odgovara boji zemljišta, isto tako odgovara i bojama lisnate šume kao i šumi četinara, bilo da je ona niska ili visoka, pa je podjednako prilagođena na polje, kao i za planinske