subota, 21. veljače 2015.

JEDINIČNA ZRNA ZA SAČMU


Među lovcima, jedna od najčešćih rasprava je na temu jediničnih zrna za puške sačmarice. Diskutuje se o njihovoj preciznosti, ubojitosti, zaustavnoj moći, pucanju iz lijeve ili
desne, gornje ili donje cijevi. U novije vrijeme poluautomatske sačmarice unijele su čitav niz dodatnih pitanja!


Svaki lovac ima svog favorita među jediničnim zrnima. Najčešće je to ono zrno kojim je ostvario prvi odstrel visoke divljači i nikad neće priznati da je neko drugo bolje. Postoje i oni lovci koji nikada neće u svoju sačmaricu staviti jedinično zrno zbog nekih skrivenih strahova i nepoznavanja mogućnosti svog oružja i konstrukcije projektila.
Upravo zbog toga odlučili smo se da napravimo jedan mali test jediničnih zrna za sačmarice. Po prodavnicama ima Sellier&Belota, Baschieri&Pelagrija, Remingtona, Winchestera, Beloma, Krušika.... svi oni rade kvalitetna jedinična zrna za sačmarice. Sve ih treba isprobati i odabrati svog favorita i svoju sačmaricu pretvoriti u pouzdano oružje za visoku divljač. Naši lovci (tzv. brenerima) najčešće love divlje svinje i zbog toga im treba dobar projektil koji će životinju oboriti u vatri. Odlučili smo da testiramo  jedinična zrna Valjevskog Krušika koji ima dugu tradiciju u proizvodnji lovačke municije. Za naš test izdvojili smo modele DIJABOLO, HAWK, PK 16 i TWIN BALLS jer su originalna konstrukcijska rješenja sa naših prostora nastala iz zahtijeva lovaca. A sada red je da malo predstavimo naše kandidate.
DIJABOLO je projektil koji ima više primjena. Može da posluži za razbijanje brava i katanaca u službenoj upotrebi. Njegov masivni projektil ulijeva veliko samopouzdanje svakom lovcu na visoku divljač. Sastoji se od olovne dijabole koja je postavljena na plastični čep i upakovana u čahuru sačmarskog metka. Masa projektila je 42 grama a brzina oko 410m/s koja daje izuzetan potencijal ovom teškašu. Proizvodi se u kalibru 12/70.
HAWK je potkalibarni projektil novije generacije namijenjen lovu na visoku divljač. Proizvodi se u kalibru 12/70 i 16/70 u gold (mesing) i silver (olovo) verziji tijela projektila. Ovaj projektil ima plastični rep za stabilizaciju na koji je nasađeno mesingano ili olovno tijelo i sve to je spakovano u plastični kontejner koji napušta projektil poslije izlaska iz cijevi. Krušikova konstrukcija zrna obezbjeđuje položenu putanju i veliku preciznost. Masa olovnog zrna iznosi 18gr, a projektovana brzina je 470m/s, dok mesingani brat ima masu od 14gr i zavidnu brzinu od 500m/s.
PK 16 je projektil prve generacije namijenjen lovu visoke divljači. Sastoji se od olovne kugle prečnika 16,8mm koja je smještena u plastični kontejner sa koncentratorom, masa kugle je 27gr, a brzina 400m/s. Proizvodi se i u vojno-policijskoj verziji sa gumenom kuglom za razbijanje nereda i demonstracija. Proizvodi se u kalibru 12/70 i 16/70.
TWIN BALS je metak treće generacije namijenjen odstrelu visoke divljači. Sastoji se od dvije olovne kugle prečnika 15mm i ukupne mase 30gr, koje su smještene u plastični dvodijelni kontejner koji napušta kugle po izlasku iz cijevi i daje im brzinu od 400 m/s. Na meti udaljenoj 50m ovaj metak je pokazao dobru preciznost, kugle su udarale 15-20cm jedna od druge s tim što je jedna uvijek pogađala nanišanjeni cilj. Preporučujem ga za lov divljih svinja u gustišu i prosjekama. Proizvodi se u kalibru 12/70. Projektile smo ispaljivali iz ruskog poluautomata MP153 kalibra 12/89.
Istovremeno smo u istom trošku testirali i taktičku lampu za oružje. Pucali smo po dvije serije od svakog zrna gdje smo provjeravali preciznost i probojnost istih. Dijadolo i PK 16 sa lakoćom su betonske blokove i cigle pretvarali u grudvice pijeska i prašine, a i preciznost je bila na zavidnom nivou. Hawk nas je fascinirao probojnošću i preciznošću koja ne zaostaje ni za dobro upucanim karabinima. Pucajući u metu brzom vatrom imali smo utisak da u rukama imamo poluautomatski karabin, a ne sačmaricu. Uspjeli smo da razbijemo sve zablude i nepotrebne rasprave o starim dobrim (brenerima) i oružju za iste. Važno je napomenuti da svi testirani projektili mogu slobodno da se pucaju iz svake sačmarice bez bojazni za cijevi i čokove. Koristite jedinična zrna za lov na divlje svinje i bićete iznenađeni njihovom efikasnošću na cilju i smanjićemo ranjavanje divljači krupnom sačmom tipa PP i dr. koja često nema dovoljno snage da obori divljač na mjestu nastrela. Ispalili smo 50 jediničnih zrna različitog potencijala bez zastoja i da ne zaboravimo lampa je sve to izdržala bez problema. Ja sam je zadržao na pušci i nadam se da će mi poslužiti u zimskim noćima na vučjim i lisičjim stazama.


Nema komentara :

Objavi komentar