četvrtak, 12. veljače 2015.

GRIVASTI SKAKAČ

Grivasti skakač poznat je po imenom grivasta ovca, berberska ovca, arrui i audad. I on je papkar, pripadnik porodice šupljorožaca što znači da su rogovi iznutra šuplji u većem dijelu, i ne odbacuju se tijekom života. Rogove nose oba spola – mužjakovi su veliki do 90 cm a ženkini čak 50 cm, trokutasti u osnovi. Ime je dobio po bogatoj bradi – grivi koja mužjacima dopire do prednjih nogu.


Opis: zoolozi ga smatraju poveznicom između koze i ovce jer ima obilježja obje vrste. Riječ je o jedinoj izvornoj vrsti ovce koja potječe iz Afrike. Vrlo je snažna životinja (pogotovo u prednjem dijelu tijela) i odličan je skakač i penjač te se sigurno kreće po kršu. Boja krzna je crvenopšenična, a mužjaci se prepoznaju po karakterističnoj bradi koja kao da se nastavlja na prednje noge, te nešto manje bujnoj grivi na stražnjem dijelu vrata. Zimska dlaka je tamnija od ljetne. Rogovi mužjaka su dugački do 90 cm i rastu unatrag, prvo prema van pa zavijaju prema unutra. Punu trofejnu vrijednost postiže u šestoj odnosno sedmoj godini.
Veličina: visina mužjaka 100 do 110 cm, ženke manje desetak cm; duljina tijela je 150 do 165 cm, rep 20 do 25 cm
Težina: mužjaci 120 do 150 kg, ženke 70 kg
Životni vijek: 12 godina (po nekima i 20)
Rasprostranjenost: sjeverna Afrika, nalazi ga se u saharskom području zapadno od Nila, malo raširen u svijetu – male su populacije naseljene u SAD i Meksiko, te Španjolsku
Stanište: visokoplaninske goleti, kamenjari, sipine, strme litice, od vjetra se skriva pod stijenama i u škrapama, zauzima prostore koje su drugim papkarima nedostupni
Prehrana: grivasti skakač nije izbirljiv - hrani se travama i lišćem grmova i niskih stabala, iglicama crnogorice, lišajevima. Nema veliku potrebu za pitkom vodom jer svu vodu dobiva iz hrane
Ponašanje: Ženke, janjad i mužjak žive zajedno u manjoj skupini koja se u sušno razdoblju može povećati na 20 jedinki. Samo se stariji mužjaci izdvajaju i život provode samotnjački. Oprezna je životinja i reagira na sve šumove i pokrete trenutnim smrzavanjem a ako opasnost i dalje prijeti brzo se udalji ražeći nepristupačan teren. Krdo se može i udružiti i krenuti u obranu. Ponekad se kaljuža. Nije naročito vezan za stanište – migratorna je vrsta životinje.Najaktivniji je u zoru i sumrak.
Glasanje: pisak, udaranje papcima, nema prepoznatljivo glasanje
Parenje: obično studeni. Za vrijeme parenja dolazi do oštrih borbi među mužjacima – često sa smrtnim ishodom. Ženka je gravidna oko 5 mjeseci i početkom ljeta u kakvoj pećini ili mirnoj škrapi ojanji do 2 janjeta. Mladunčad već nakon nekoliko sati prati majku po zahtjevnom terenu. Ženka postaje spolno zrela već nakon jedne godine a može se pariti i dva puta godišnje (ponovo se pari odmah 10 dana nakon janjenja)
Neprijatelji: u pradomivini leopard, karakal
Problematika: vrlo atraktivan ali nažalost lovno zapostavljen – u SAD-u je najatraktivnija divljač od takozvanih egzota! Vrlo dobro podnosi ograđeni prostor međutim treba ga ograditi čvrstom žicom visokom minimalno 3 metra. Krajem 80-ih pokusno je naseljen u gater na otok Hvar radi razvoja komercijalnog lova. Ubrzo je gater razrušen i životinje su pobjegle van. Danas se opet uzgaja na Hvaru i Mosoru, a unešen je i na otok Tijat ali ga je krivolov uništio. Trenutno nema status divljači ali je moguće da će ga dobiti (ide novi Zakon o lovstvu). Osim rogova koji su trofeji, i meso je vrlo ukusno – što je i uzrok njegovom pretjeranom izlovljavanju u dijelovima Afrike.


DIVOKOZA


Divokoza je pripadnik porodice šupljorožaca (Bovidae) što znači joj rogovi rastu cijeli život i nikada ih ne odbacuje. Rogovi su produkt kože i sastoje se od rožišta (porozne kosti), živca i rožine (orožnjela koža). Rogove nose i mužjaci i ženke, međutim mužjaku su rogovi više zakrivljeni prema tjemenu, deblji prema glavi i formiraju kuke. Rogovi najbrže rastu prvih pet godina (posebice u drugoj i trećoj), a potom od pete 1 do 2 mm na godinu.
Opis: tijelo je snažne i zbijene građe, vrlo okretna i sposobna za savladavanje i najtežih terena. Vrstan penjač i skakač zbog jakih mišića i elastičnih papaka. Kosti su lagane i šupljikave Ljetna dlaka je svjetlosmeđa- žuta a zimska gotovo crna. Oba spola imaju izraženu tamnu prugu koja se proteže od njuške preko očiju do ušiju i rogova. Gornji dio glave, obrazi, dio vrata i podrepno područje su svijetle boje (bijelo-krem). Duž kralješnice pruža se tanka linija tamnije dlake. Divojarci imaju izraženu bradu ili peraju – pojas duže dlake koji se proteže hrptom a koji je cijenjen lovački trofej.
Veličina: visoka 75 do 80 cm, dugačka 110 – 130 cm, rep do 10 cm
Težina: divokoza do 35 kg, divojarac do 45 kg
Životni vijek: 20- 25 godina
Rasprostranjenost: autohtona divljač Europe i Male Azije (posebno Alpe i Karpati), u Hrvatskoj obitava u dijelovima Gorskog kotara i Hrvatskog primorja. Nekada je obitavala i na Velebitu i dijelovima Dalmacije međutim intenzivan lov je uzrokovao nestanak populacija. Naknadno je naseljena na područje Velebita i Biokova gdje se uspješno održava.
Stanište:  nalazi ju se već od 400 pa do 3000 metara – pretežito je planinska divljač, živi na područjima stjenovitih vrleti ali i blagih šumskih padina, voli planinarske pašnjake, klisure, guste planinske šume, te mirna područja s dosta ispaše, zaštite od neprijatelja i vremenskih neprilika
Prehrana: skromnih zahtjeva, preživa trave i bobice planinskih livada i pašnjaka, brsti pupove, rado liže sol, a vodu uzima samo iznimno
Ponašanje: zbog izvanrednog osjeta sluha i njuha (može nanjušiti neprijatelja na 1 km ukoliko je vjetar povoljan), te vrlo dobrog vida gotovo joj se nemoguće prikrasti na otvorenom terenu – uočava svaki pokret. Životinja je krda – ženke s jarićima do 2 godine starosti, mladi jarci se izdvajaju u posebne grupe s drugim mužjacima a stari divojarci žive osamljeničkim životom. Tijekom jeseni mogu se udružiti u krda od 100 jedinki koje vodi stara i iskusna ženka. Dnevne su životinje koje pasu ujutro i predvečer.
Parenje: parenje (prsk) počinje u studenom i prosincu i traje tri do pet tjedana. Što je vrijeme nepovoljnije, parenje je kraće i intenzivnije. Spolnu zrelost jedinke dostižu nakon 18 mjeseci, ali pare se tek od treće. Mužjaci se ponekad bore za naklonost ženki, a u vrijeme parenja nateknu im zaušne žlijezde (zaušnjaci) koje luče sekret intenzivnog mirisa za označavanje teritorija.  Ženka nosi 6 mjeseci i u svibnju i lipnju ojari jedno do dva jareta. Jare je već nakon nekoliko sati sposbno slijediti majku po teškom terenu. Jare ostaje uz majku tijekom cijele godine.
Glasanje: meketanje (divokoza – jare), zviždanje kada upozorava na moguću opasnost (uz tupkanje nogom), krik ako je ranjena
Neprijatelji: ris, vuk, čagalj, lisica i orao za jariće




SWAROVSKI OPTIK TELESKOP SA INTEGRIRANOM KOČNICOM



Teleskop je apsolutna neophodnost za strijelce i lovce koji pucaju na velikim razdaljinama, jer im omogućava uočavanje detalja pouzdano i korektno. Zahvaljajući novoj tehnologiji, SWAROVSKI OPTIK napravio je končanicu unutar samog teleskopa. Končanica se može uključiti i potpuno isključiti po potrebi.
Novi STR 80 teleskop SWAROVSKI OPTIK također nudi izuzetan optički paket. Savršeno je pogodan i za uobičajene svrhe, na primjer, kada se kombinira sa TLS APO digiskoping adapterom. Jedan proširen set dodatne opreme daje osjećaj završenosti ovog proizvoda.





NOVI DN-34 DONOSI SVOJEVRSNU REVOLUCIJU KAD SU U PITANJU PROFESIONALNI ADAPTERI KOJI VAŠU DNEVNU OPTIKU PRETVARAJU U NOĆNU

Lapis Plus Vam predstavlja novopristigli DN-34, uređaj koji donosi svojevrsnu revoluciju kada su u pitanju profesionalni adapteri koji vašu dnevnu optiku pretvaraju u noćnu. Zašto je ovaj uređaj toliko poseban u

KALIBRI PUŠAKA SAČMARA


Kalibar puške je prečnik duše cijevi. Kalibre kod lovačkih pušaka sačmarica
utvrdili su Englezi po brojevima koji označavaju kalibre, a označeni su sa