ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

SITNA DIVLJAČ - PERNATA



Pernata divljač su one ptice koje slobodno žive u prirodi Za razliku od sisavaca, ptice su pokrivene perjem, s razvijenim krilnim i repnim perima koja im služe za letenje. Imaju jedan par nogu, a na svakoj nozi četiri prsta (tri prednja i jedan stražnji). Kod nekih je vrsta vidljiv i zakržljali peti prst koji nazivamo ostruga.

KRUPNA DIVLJAČ DVOPAPKARI



Zakon o lovstvu definira divljač kao utvrđene životinjske vrste koje slobodno žive u prirodi, na površinama namijenjenim za uzgoj ili intenzivni uzgoj i razmnožavanje u svrhu lova i korištenja.
Sva krupna dlakava divljač spada u sisavce, čija je zajednička osobina razvitak ploda u maternici majke i prehrana novorođenčadi majčinim mlijekom. Osjetila u sisavaca dobro su razvijena, a o životinjskoj vrsti ovisi koja su od njih razvijena bolje, a koja slabije. Tako je, primjerice, kod vrsta koje pretežno žive na otvorenom razvijeniji vid, dok je kod životinja koje se stalno ili pretežno zadržavaju u guštarama ili šumama s gustim podrastom, najbolje razvijeno osjetilo njuha, a najslabije osjetilo vida.



Dvopapkari

Sam naziv govori da se radi o životinjama koje na nogama imaju dva papka, a to su ujedno i krupnije životinje među našom divljači. Obično žive u krdima, stadima ili manjim grupama. Neke se vrste sele sezonski. Mladi dolaze na svijet potpuno razvijeni i ubrzo su sposobni za kretanje.
Dvopapkare dijelimo na preživače i nepreživače. Preživači imaju specifično građen jednjak koji se u trbušnoj šupljini proširuje u tri predželuca. U njima se razgrađuje teško probavljiva, biljna hrana, bogata celuloznim vlaknima. Hrana se potom iz predželuca ponovno vraća u usta gdje se iznova prožvače i tako omekša. Taj se proces zove preživanje. Dvopapkar nepreživač je divlja svinja.
Preživači se međusobno razlikuju po građi rogova. Pripadnici porodice jelena nose rogove koji su po građi prava kost i zovemo ih punorošci, dok pripadnici porodice goveda imaju šuplje rogove građene od rožine, pa ih nazivamo šupljorošcima.

U punorošce spadaju sve vrste jelena i srne, a u šupljorošce divokoze, mufloni... Dok punorošcima rogovi otpadaju svake godine, šupljorošci ih zadržavaju tijekom cijeloga života. Osim toga, pripadnici porodice jelena nemaju žučnu vrećicu, a pripadnici goveda imaju.

PRIČA O TRI OZNAČENA VUKA


Većina vukova u Hrvatskoj ne uspije ostvariti svoj smisao da odrastu, osnuju svoj čopor i odnjeguju mlade vučiće, nedvojbeno je ali i neveselo iskustvo dugogodišnjeg istraživača Josipa Kusaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

ETIKE OSNOVE PONAŠANJA LOVACA


Lova ka etika je skup pravila lijepog i korisnog lova kog ponašanja stvorenog iskustvom lovaca kroz razvoj lovstva. Lova ku etiku i ponašanje lovaca možemo grupisati u nekoliko skupina: