ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

SITNA DIVLJAČ - PERNATA



Pernata divljač su one ptice koje slobodno žive u prirodi Za razliku od sisavaca, ptice su pokrivene perjem, s razvijenim krilnim i repnim perima koja im služe za letenje. Imaju jedan par nogu, a na svakoj nozi četiri prsta (tri prednja i jedan stražnji). Kod nekih je vrsta vidljiv i zakržljali peti prst koji nazivamo ostruga.

 Kako nemaju zube, hranu uzimaju kljunom. Kod većine ptica postoji proširenje jednjaka koje nazivamo volja. Imaju dva želuca, pravi ili žljezdani i mišićni ili žvačni. Za probavu koriste pijesak ili sitne kamenčiće pomoću kojih se u mišićnom želucu usitnjava ("melje") hrana. Nemaju ošita ni mokraćnoga mjehura. Imaju samo jedan "izlazni" otvor na zatku kroz koji izlazi mokraća, izmetine i, kod ženki, jaja.
Ptice se ne znoje, a tjelesnu toplinu reguliraju pomoću zračnih kesica koje su povezane sa šupljinama kostiju što im ujedno pomaže kod letenja. Jedanput, a neke vrste i više puta godišnje, odbacuju staro perje, te dobivaju novo. Ovu se pojava naziva mitarenje. Poseban organ pjevalo smješten je u dušniku i naročito je razvijen kod ptica pjevica. Rasplođivanje se vrši jajima koja ženke odlažu u gnijezda. Da bi se iz jajeta izvalili pilići, potrebna je toplina, vlaga, okretanje i zračenje, što obavlja ženka dok sjedi na jajima (kod nekih vrsta i mužjaci). Piliće koji nakon izvaljenja mogu potrčati i slijediti majku nazivamo potrkušci (trčka), a golišave i nemoćne piliće koje roditelji još nekoliko dana nakon izvaljenja moraju hraniti, nazivamo čučavci (golub). Među mužjacima se razlikuju višeženci (poligami) koji se pare s više ženki i jednoženci (monogami) koji se pare samo s jednom ženkom.

Od osjetila dobro su im razvijeni vid, sluh i opip, a slabo ili nikako njuh i okus. Dobro im je razvijen osjećaj za orijentaciju pa ptice imaju i svojstvo seobe te ih s obzirom na tu pojavu dijelimo na stanarice, koje stalno žive kod nas (trčka), i selice, koje sele. Kod selica razlikujemo selice gnjezdarice, koje dolaze k nama u proljeće, gnijezde se i othrane mladunčad, te nas napuštaju ujesen (prepelica), zimovke koje kod nas borave samo tijekom zime (guske) i prolazne koje na selidbenom putu samo prolaze kroz našu zemlju (šljuke).

Nema komentara :

Objavi komentar