subota, 21. veljače 2015.

PRECIZNA BAKARNA ZRNA BAKARNI ČEKIĆ



Nama kojima pripade čast da sa bakra skinemo dugogodišnje zaluđeno predanje kako šteti cijevima oružja, dođe pod pero da ukažemo na razlike i prednosti projektila od bakra koji se
užurbano spremaju za veliku svjetsku lovačku i streljačku pozornicu.

U neka davna i pradavna doba prije rođenja vremena, kada su se u istom svijetu sretali ljudi i bogovi, širom istog nepreglednog neba i tek stvorene zemlje vladali su strogi zakoni i podvojenosti po pravima i porijeklu. Teško je bilo vjerovati u to da će tajne ljubomornih bogova doći u ruke smrtnika i na taj način im dati božansku snagu i moći.
Od grčkog Zevsa, slovenskog Peruna, skandinavskog Odina do tevtonskog Thora nije bilo većeg i uzvišenijeg božanstva, iako je riječ o različitim narodima i vremenima u kojima su oni živili, bio je to Bog groma!
Moć kojom je vladao gospodar munja se posebno isticala kod jednog božanstva koje je snagom zamaha svoga bakarnog čekića proputovao mnoga neba i vjekove. Kultura bakarnog čekića i moći koja iz njega zračila u rukama Boga Tora je ostavila dubok trag u istoriji a nakit i predmeti koji su se izrađivali rukama smrtnika se očuvao i do danas!
Bakar izgleda nije slučajno izabran da bude metal od kojeg je iskovano oružje velikog Tora. Danas, kada su već odavno i sramno ugašene Hefestove vatre a nakovnji hladni polako ali sigurno, bakar se  vraća na scenu kao simbol snage i ne skrivajući ponos stare slave opet sija prenoseći snagu groma kao i onda, davno prije vremena!
Nama kojima pripade čast da sa bakra skinemo dugogodišnje zaluđeno predanje kako šteti cijevima oružja, dođe pod pero da ukažemo na razlike i prednosti projektila od bakra koji se užurbano spremaju za veliku svjetsku lovačku i streljačku pozornicu.
Nakon prvih američkih proizvođača, Barnes i Berger Bullet o kojima smo već govorili, pomalo ali nimalo stidljivo, počinju da se na tržištu pojavljuju i prvi evropski proizvođači bakarnih projektilima u svim trenutno aktuelnim kalibrima.
Prije poređenja bakarnih projektila sa klasičnima, prvo da se posvetimo analizi materijala od kojeg su napravljeni. Tvrdoća ili koherencija materijala se razlikuje od tipa do tipa tako da ćemo u skladu sa svojim inovativnim potrebama i činjenici da svaki od ovih projektila i nije od čistog bakra, sve projektile ovoga tipa nazvati pravim imenom, homogeni ili kompaktni projektili. Čestitam kumu za ovako lijepo ime!
Bakarni projektili 6.5 milimetara austrijskog proizvođača.
Na žalost na kutiji nije postojala oznaka fabrike koja ga je proizvela mada je nakon iscrpnog uvjeravanja i objašnjavanja kupljeno u bečkom Ketneru. Gledano pod uvećanjem projektili su savršeno jednakog oblika a težina im je oscilirala unutar nekoliko stotih dijelova grama. Bočni prstenovi su savršene obrade a vrh je od polikarbonata. O preciznosti izrade vrha nema potrebe da se kaže osim da savršeno naliježe!
Bakarni projektili, koji su prvenstveno naišli na zainteresovanost lovaca, veoma brzo su se našli i u cijevima preciznih pušaka! Prostor koji je bio otvoren tipičnim nemarom, kao u slučaju kalibra Browning 50 odnosno DŠK 12.7 gdje doslovno i nije postojao precizni projektil, sada je definitivno popunjen prisustvom bakarnog ZRNA.
Kao prvu veliku prednost bakarnog ZRNA ću da navedem preciznost izrade. Svako ZRNO se obrađuje na automatskom CNC strugu koji ga oblikuje i nakon toga odreže na jednaku dimenziju. U slučaju obrade na strugu ne postoji pregrijavanje materijala, a jedna od glavnih karakteristika bakra ili bakarne legure sa cinkom koji zovemo mesing, je i to, da je veoma laka obrada reznim alatima u strugu. Naknadne manipulacije  i mogućnost visokog poliranja su svakako dodatna prednost. Količina cinka u bakru se određuje po potrebi tako da je omogućeno da se komponuje idealna legura za svaki pojedinačni kalibar i tip projektila.
LM-105 sa izduženom - oborenom bazom za gađanje na velikim daljinama! Projektil je težak 19 grama, što je za karabine u kalibru 338 Mag pristojna težina, međutim dužina od punih 54.3mm govori o dalekoletnom mentalitetu ovog fascinantnog ZRNA.
Važno je napomenuti da je kod ZRNA sa košuljicom od tombaka nemoguće postići ovako pravilnu sferu (oblinu) baze, čime ulazimo u dimenziju konstrukcionih mogućnosti kompaktnih projektila.
Preciznost izrade omogućava i teoretsku istovjetnost projektila što kod olova nije moguće. Bez obzira kada bi se olovni projektil sa košuljicom izrađivao u savršenim mjerama, opet ostaje objektivna nejednakost prilikom odlijevanja olova u košuljicu, uz stalnu različitost u količini i rasporedu ohlađenog olova u njoj.
Drugi faktor koji je nedostižan za klasične olovne projektile sa mesinganom košuljicom je kompaktnost. Kako ih već nazvasmo, homogeni projektili nemaju mnoga konstrukciona ograničenja koja muče klasična ZRNA.
Unutrašnja balistika kod bakarnih projektila dobija jednu novu dimenziju. Olakšani projektili sa tvrđim tijelom su omogućili izradu jačih laboracija i time su bezbjedno postignute više početne brzine.
Presjeci metka 273 Russian (manje poznat kao 7.62 X 39) otvaraju temu o razlozima nejednake težine olova što rezultuje i neujednačenim balističkim osobinama projektila. Homogeni projektil je jedinstvene strukture koja garantuje teoretski istovjetnu, ili vrlo male oscilacije u težini. Visoka brzina rotiranja nakon ispalenja dovodi do aksialnog protresanja usled ne izbalansirane mase projektila. Minijaturne šupljine koje su nastale prilikom odlijevanja olova, daju lošiju sliku unutrašnjih sila koje se pri visokim brzina rotiranja pojavljuju kao sasvim nezavisna dinamika. Sve to dovodi do pojave kruženja vrha koji sa pređenom daljinom povećava i pada preciznosti. Na krajnjim daljinama moguće je očekivati čak i bočno ocrtavanje ZRNA na cilju.
Jednako kao što kod projektila artiljerijskih oruđa postoje bakarni zaptivni prstenovi, prstenovi kod kompaktnih bakarnih projektila vode rotaciju i sprečavaju curenje barutnih gasova između cijevi i tijela ZRNA. Površina kojom projektil naliježe na cijev je manja a zaptivna moć veća. Tvrdoća i homogenost materijala sprečavaju pravolinijsko proklizavanje u cijevi odnosno, i pored smanjene kontaktne površine ZRNO se pravilno narezuje i vodi kroz cijev bez zastoja u rotaciji.
Bočni prstenovi koji krase konstrukciju omogućuju lakšu kontrolu i istovjetnost stezanja u vratu čaure čime i počinje izrada kvalitetnog metka.
Precizna izrada, u većoj mjeri omogućuje saosnost ose projektila sa osom cijevi što obezbjeđuje bolje balističke osobine, manje habanje cijevi i veću iskorištenost barutnih gasova.
Povećanje početnih brzina kod klasičnih projektila neminovno vodi do povećanja sila trenja a samim tim i do pregrijavanja projektila. Pregrijano olovo je teoretski pod košuljicom veoma mekano pa čak i tečno što drastično dovodi do pada performansi. Olovni projektil, ispaljen iz karabinske cijevi bez košuljice bi izletio tečan, raskomadan i bez oblika, iz cijevi bi doslovno prsnulo otopljeno olovo i manji izobličeni komadi!
Tačka topljenja kod bakra je viša tako da je ovim projektilima do određene granice moguće podizati početne brzine bez straha od deformacije, otapanja ili gubljenja materijala u cijevi. Zaptivne karakteristike i smanjenu masu smo već pomenuli!
Spoljna balistika počinje odmah sa podatkom o mirnijoj rotaciji i ujednačenim žiroskopskim silama koje su rezultat dobrog balansa i precizne izrade. Pomenuta sferična baza sprečava podvakumski otpor i usled ekonomičnijeg trošenja početne energije kroz vazduh kompaktni projektili duže održavaju pravolinijski let. Dodatnih stotinjak metara početne brzine još će dodatno podići balistički koeficijent. Izrada košuljica kod klasičnih projektila su prilično nesavršena i redovno postoji veća količina škarta koji ide u pretapanje. Ako se posmatra površina košuljice, primjećuju se neravnine koje doprinose povećanju otpora prilikom kretanja kroz vazduh, a kod projektila koje je strug uglancao nema bojazni da je na površini rošav i da ima takozvani ten, takozvani, kvrguša.
Sjajan i uglađen lovački projektil njemačke izrade.
Mogućnost izrade izduženih projektila unapređuje parametar opterećujućeg presjeka a sve ove činjenice zajedno ukazuju da su Long Range (velike udaljenosti) strijelci dobili odličan projektil za gađanje od 1000 yardi ( 914.4m) pa čak i za daljine od jedne milje (1609.34m).
O rezultatima koji bi se mogli porediti sa klasičnim projektilima do sada nisam pronašao podatke ali ako praksa bude nalik na teoriju, biće jako interesantno pratiti događanja na Long Distance takmičenjima!
Ono šta će svakako da prati produkciju kvalitetne municije će biti visoke cijene. Kao i uvijek, biće procjena i ocjena da li ćemo stvarno dobiti ono što ćemo morati masno da platimo.
O efektima na cilju, gledano iz ugla lovca smo već ranije pisali, pa dok ne bude konkretnih iskustava nećemo se vraćati na ovu temu.
Mada ipak, ovako savršena deformacija i otisak užljebljenja su zaista zaslužili da se pomenu i ovaj put.
Pored malih i srednjih kalibara, bakarno svjetlo dana je ugledao i moćni 577 Tyrannosaur sa projektilom Kavitator14.5mm i podkalibarnim ZRNO-m 11.3mm.
14,5 mm Kavitator, dužina 38,3mm, težina 52 g, tip ZRNA BC za čauru dužine 94.2 mm. Normin metak koji ga ispaljuje iz cijevi dugačke 600mm, daje mu impresivnih 703 m/s. Zaista ne znam zašto li ga samo nazvaše Kavititor kad ovako nejako i slabunjavo izgleda.
Na kraju, kad se malo bolje pogleda ovaj projektil bi mogao da se posmatra i kao inkarnacija moćnog bakarnog čekića samoga Thora!


Nema komentara :

Objavi komentar