subota, 21. veljače 2015.

FNAR 7.62X51MM



Nova puška FNAR 7.62x51mm (.308 Win) kompanije FNH USA. Provjereni dizajn pušaka ovog
renomiranog proizvođača još je dodatno poboljšan ugradnjom kvalitetnije ožljebljene cijevi, ergonomskog taktičkog kundaka i čeličnog okvira. Kvalitet izrade i konstrukciona rješenja ove puške rezultirala su visoko preciznom puškom prilagodljivom za policijsku, zaštitarsku, lovačku i sportsku primjenu.



Istorija FNH
Mnogo vjekova region Liege u Belgiji je poznat po svojoj oružarskoj industriji. Od vitezova za koje su izrađivani mačevi i oklopi pa do modernih pušaka prikupljano je iskustvo i znanje u oblasti proizvodnje oružja. Mnogi od manjih proizvođača davne 1889. godine sklapaju veliki ugovor o proizvodnji vojnih pušaka za belgijske Oružane snage i na osnovu tog ugovora formiraju zajedničku (join venture) kompaniju danas poznatu kao Fabrique Nationale.
Danas Fabrique Nationale iz mjesta Herstal proizvodi oružje za policijsku i sportsku upotrebu. U SAD navedenu firmu predstavljaju dvije kompanije. FNH USA sa sjedištem u McLeanu, Virginia, je odgovorna za prodaju, marketing i razvoj oružja i radi sa US vojskom, vladinim agencijama, policijskim institucijama i u komercijalnom sektoru. FN Manufacturing sa sjedištem u Columbiji, Južna Karolina, je zadužena za proizvodnju oružja i u njenim pogonima se između ostalog proizvode i puške M16, mitraljezi M249 i M240, zatim FN puške i FNP pištolji. Iz jedne ovakve kompanije dolazi nam i puška FNAR koja je tema ovog teksta.

Karakteristike puške FNAR
Prema izvorima proizvođača svaka proizvedena puška FNAR iz fabrike se isporučuje na tržište samo u kalibru 7.62×51mm sa preciznošću jedan MOA ili bolje. Navode da su konstruisali ovu poluautomatsku pušku kako bi omogućili korisniku da pušku izvadi iz pakovanja i koristi uz maksimalnu deklarisanu preciznost karakterističnu za obrtnočepne puške bez potrebe za dodatnim podešavanjima.
Čitava puška odiše pouzdanošću bez futurističkih elemenata sa crnom bojom i finišem  koji istoj daju traženu eleganciju. Na tržištu je dostupna i u sada popularnom maskirnom finišu. Dobri poznavaoci oružja navode da je mehanizam razvijen na osnovu puške Browning BAR. Sanduk ove puške se proizvodi od 7075-T6 legure aluminijuma namjenjene za avio industriju sa anodiranom crnom finalnom zaštitom. Odlikuje se malom težinom i velikom čvrstoćom. Sa desne strane sanduka nalazi se otvor za izbacivanje čahura, ručica zatvarača i ugraviran naziv puške FNAR 7.62X51 MM sa logom kompanije.
Ožljebljena cijev dužine 508 mm (20 inča) sa specijalnim mangansko fosfatnim finišom isporučuje se u lakšoj (Light barrel) i težoj (Heavy barrel) verziji sa svim hromiranim dijelovima koji su u kontaktu sa gasovima. Navedeno svakom primjerku puške osigurava zagarantovanu tačnost i duže vrijeme upotrebe. Korak zavojnice cijevi je 1 na 12 inča. Primjetićete da na cijevi nema mehaničkih nišana niti se ugrađuju tako da je montiranje optičkih nišana obavezno.
dugme kocnice i dugme za promjenu okvira dugme sa granicnikom za promjenu okvira fnar_01 fnar_02 kundak sa rukohvatom obarac sa sirokim zastitnikom za upotrebu u rukavicama rucica zatvaraca sine na prednjem rukohvatu za dodatnu opremu
Sila okidanja obarača se kreće od 1,8 kg do 2,15 kg i podešava se fabrički. Štitnik  obarača je malo većih dimenzija, konstruisan da omogući korisniku gađanje sa rukavicama u svim vremenskim uslovima. Između obarača i čekiranog pištoljskog rukohvata nalazi se smješteno dugme kočnice koje omogućava strijelcu da jednostavno otkoči pušku bez mijenjanja zauzetog položaja ili pogleda sa cilja.
Isporučuje se sa ergonomičnim podešavajućim kompozitnim kundakom sa tri moguća izbora obrazine i odbojnika čijim kombinacijama se može podesiti da puška odgovara svakom individualnom korisniku. Obrazina je površinski hrapava omogućavajući korisniku siguran oslonac prilikom gađanja.
Da bi se prilagodila svim mogućim scenarijima upotrebe od strane policije i zaštitara, oprema se sa Picatinny šinom po standardu MIL-STD 1913 smještenom na gornjoj strani sanduka i sa dodatne tri šine pozicionirane na prednjem rukohvatu za specijalne dodatke poput lampi, laserskih pokazivača ili nožica. Donja šina prednjeg rukohvata djelimično skriva zakačku za povezivanje remnika za nošenje dok je druga zakačka smještena na donjem dijelu kundaka. Prednji rukohvat je skoro u potpunosti čekiran dozvoljavajući strijelcu siguran hvat prilikom gađanja.
Za smještaj metaka koristi čelične okvire sa AR-10 kapaciteta 10 ili 20 komada. Iznad okvira smješteno je dvostrano dugme za promjenu okvira. Malo većih dimenzija i sa graničnikom omogućava jednostavno pronalaženje i izbacivanje praznog okvira bez potrebe da se skida pogled sa cilja.
Na kraju ovog teksta možemo zaključiti da bi ovu pušku poželio svaki strijelac koji želi od puške veliku preciznost uz dugotrajnu upotrebu. Odnos cijena/kvalitet ove puške je zadovoljavajući jer za ovaj kvalitet cijena puške FNAR na Američkom tržištu od 1.350 dolara je sasvim prihvatljiva, bar dok dolar vrijedi manje u odnosu na euro.


Nema komentara :

Objavi komentar