subota, 21. veljače 2015.

BLASER R8



Novi lovački karabin Blaser R8, biće premijerno predstavljen svetskoj javnosti na predstojećem nirnberškom sajmu IWA 2010. Ekskluzivno objavljujemo materijal o najnovijem
modelu R8, koji nam je poslao marketing firme "Blaser". Tako naši čitaoci imaju priliku da saznaju osnovne podatke o ovoj, po mnogo čemu revolucionarnoj lovačkoj pušci.
Verovatno ni sam Horst Blaser, koji je 1957, osnovao ovu firmu u nemačkom gradu Isny-Im-Allgau (pokrajina Baden-Wurtemberg), nije slutio da će pola veka kasnije njegovo ime nositi jedan od najpoznatijih proizvođača lovačkog oružja. Od prve bok kombinovane puške Diplomat, do današnjeg Blasera R8, svaki od preko 20 modela bio je apsolutno originalan i u nečemu poseban, moglo bi se reći čak i - revolucionaran. Podsećamo, lovački karabin direktne akcije Blaser R93, već 17 godina ne silazi s vrha lovačke, oružarske "top-liste"...

Sličnost sa Modelom R93
Upravo je Blaser R93, osnova na kojoj je stvoren novi model - R8. U pitanju je repetirajući lovački karabin direktne akcije, što znači da se proces pražnjenja i punjenja puške obavlja pravolinijskim povlačenjem ručice zatvarača nazad-napred. Pritom je zatvarač teleskopski - dvodelni, što mu daje manju dužinu nego kod konvencionalnih obrtnočepnih sistema. U odnosu na sve druge ručno repetirajuće puške, Blaser R93 i novi R8 za 9 cm su kraći, baš zbog dvodelnog teleskopskog zatvarača. Bravljenje se obavlja direktno u cevi, ne u sanduku, preko radijalno raspoređenih zabravljujućih segmenata. Veoma je važno što u procesu bravljenja nema nikakve rotacije (kružnog kretanja), zabravljujućih površina ili čela zatvarača. Povlačenjem ručice zatvarača blagom kretnjom unazad, dolazi do skupljanja, uvlačenja zabravljujućih segmenata i time do odbravljivanja zatvarača. Široki opružni izvlakač je već u zahvatu sa dnom čaure i izvlači je iz ležišta. U krajnjem hodu nazad, uz pomoć izbacivača - izbačena je u desnu stranu. Kretnja ručice unapred, dovodi do zahvata metka iz okvira i njegovo uvođenje u ležište metka u cevi. U krajnjem prednjem položaju ručice zatvarača, dolazi do širenja zabravljujućih segmenata, radijalno po obimu i time do sigurnog bravljenja zatvarača u samoj cevi. Ovaj opis je zajednički za novi model R8 i stari, poznati Blaser R93.
Na zadnjem kraju zatvarača nalazi se poluga, koja kliznim kretanjem napred-nazad, obavlja više funkcija. Najpre, kada palcem jače ruke potisnete unapred ovu polugu, dolazi do napinjanja udarnog mehanizma, tj. opruge udarne igle. Kada je ova poluga u prednjem položaju, vidljivo je jarko crveno polje u njenom klizaču, koje i vizuelno opominje da je puška spremna za pucanje. Svako dalje povlačenje ručice zatvarača nazad-napred prepuniće pušku, uz uvek zapet udarni mehanizam. Kada je situacija za pucanje prošla, da bi se osigurala puška, dovoljno je samo još malo pogurati ovu polugu za napinjanje unapred i ona će se glatko, nečujno vratiti u početni položaj, potpuno relaksiravši udarnu iglu. Da bi se manipulisalo ručicom zatvarača u cilju prepunjavanja ili pražnjenja cevi, potrebno je ovu polugu za napinjanje blago potisnuti palcem napred, za samo 3 mm do prvog otpora - tek tada je zatvarač slobodan za manipulisanje.

Originalnost i bezbednost
Šta je to svojstveno samo modelu Blaser R8? Konstruktori su za ovu novu pušku osmislili zajednički podsklop, koji čine demontažni okvir za municiju, obarač i štitnik obarača. Ovaj kompaktni modul okvir-obarač, skida se sa puške jednostavno, ali se isporučuje uz svaku pušku i po jedan rezervni sklop (modul) okvir-obarač. Skidanje ovog modula, tj. promena okvira na Blaseru R8, obavlja se istovremenim pritiskom na dva simetrična dugmeta, smeštena s obe strane ispred obarača. Kada palcem i kažiprstom jače ruke istovremeno pritisnute oba dugmeta, okvir sa obaračem u tom trenutku ispadne na dlan. Za jednu sekundu je moguće u upražnjeno ležište ubaciti puni rezervni modul okvir-obarač. Ovaj izmenljivi okvir prima pet metaka malih kalibara, četiri metka srednjih kalibara ili tri metka Magnum kalibra. To je sada povećan kapacitet za jedan metak, u odnosu na model R93.
Konstruktori su vodili računa i o bezbednosti modela R8, pa svako vađenje ili skidanje okvira-obarača, za posledicu ima automatsko relaksiranje, opuštanje udarnog mehanizma. Znači, svaka promena okvira dovodi do bezbednog, automatskog opuštanja udarne opruge, koju više apsolutno nije moguće zapeti ni na jedan način, sve dok se okvir ne vrati u pušku. Lako se zaključuju pozitivne strane ove konstrukcije: samo izvadite i na sigurno mesto spremite module okvir-obarač i pušku ne mogu više da zloupotrebe, deca ili neovlašćena lica... Ovaj stepen bezbednosti veoma podržavamo, jer je jednostavan, bez upotrebe dodatnih bravica, čije ključeve moramo da čuvamo ili šifre koja se pamti. Puška stoji u vitrini ili ormaru za oružje, okviri su zaključani posebno i to je vrhunski obezbeđeno oružje. Neko će da kaže: kada je obarač demontažan - odvojiv od puške, finoća okidanja predstavlja problem. Ipak, nije tako i u "Blaseru" to posebno ističu. Hod obarača je izuzetno kratak, bez pripremnog kolena. Povlačenjem silom od samo 0,75 daN (teg od 750 g), dolazi do reskog opaljenja, koje se slikovito opisuje kao prelamanje tankog, staklenog štapića i to je uvek tako. Nema promene okidanja zbog učestalog montiranja i demontiranja modula okvir-obarač. Kako su u "Blaseru" svesni da je sila okidanja od 0,75 daN izuzetno niska i da to u uslovima lova, u debelim zimskim rukavicama, može da bude neprihvatljivo, pripremili su i modul sa silom okidanja od 1,135 daN (teg od 1.135 g). To je takođe veoma mekano, ali će se mnogima učiniti bezbednije i prihvatljivije. Spoj sanduka i modula okvir-obarač je besprekoran i kroz njega je nemoguć prodor prljavštine u unutrašnjost puške. Za nošenje rezervnog modula, predviđena je i zaštitna futrola.

Laka izmena cevi i kalibara
Ovu konstrukciju, gde su na pušci integrisani okvir i obarač, uz mogućnost potpunog skidanja tog podsklopa i nošenja kao rezervnog dela (dopunske municije) - do sada nismo imali priliku da vidimo...
Za Blaser R8 rade se cevi u svim svetski poznatim kalibrima: od .222 Rem. do .416 Rem. Mag. Sve cevi se rade postupkom hladnog kovanja i to unutrašnje ožlebljenje, ležište metka i prelazni konus, što daje vrhunsku i već poslovičnu preciznost Blaserovim cevima. U zavisnosti od namene i kalibra puške, cevi mogu da budu duge 50 i 57,5 (što je standard) i 65 cm, zatim sa ili bez mehaničkih nišana, debele sa uzdužnim kanelurama ili u standardnom izvođenju. Postoji čak i mogućnost nabavke cevi osmougaonog poprečnog preseka. Blaser R8, kao i model R93, dozvoljava laku izmenu cevi i kalibara. Jednostavnim odvijanjem dva imbus vijka alatkom koja se isporučuje uz pušku, moguće je brzo zameniti cev. Svaka cev je slobodno plivajuća, što znači da ni u jednoj tački ne dodiruje kundak. Specijalno uležištenje (koje se u literaturi naziva beding), omogućava sigurno, uvek isto oslanjanje i pozicioniranje cevi, koje svaki put garantuje preciznost. Svaka Blaserova cev ima na sebi specijalno obrađeno mesto, na koje se kao "sedlo" postavlja originalna, jednodelna Blaserova montaža. U firmi je zvanično i nazivaju saddle rings (sedlo prstenovi - sedlasta montaža). Uz svaku posebno kupljenu cev, dobija se i montaža. Ukoliko kupite cevi u više kalibara ili za više namena, opremite ih odgovarajućim optičkim (ili kolimatorskim) nišanom. Tako upucana puška, svakom naknadnom montažom cevi, davaće uvek utvrđenu sliku pogodaka. Blaser R93, posebno novi R8 su skupa oružja, namenjena lovcima sa dubljim džepom, ali kada se uzme u obzir da se za više namena u lovu ili sportu kupuje samo jedna puška sa više cevi, onda to može da bude i ekonomski opravdano.
Interesantna je činjenica da na novoj pušci Blaser R8, na koju je montiran optički nišan Carl Zeiss Ic sa osvetljenom končanicom (novije generacije), svako napinjanje puške polugom ili ručicom zatvarača, automatski uključuje osvetljenje končanice. To je primer saradnje ove dve velike kompanije i ostavlja široke mogućnosti lovcima, da na svoje puške R8, postavljaju optičke nišane i drugih proizvođača.

Izvanredna ergonomija
Svi metalni delovi na karabinu Blaser R8 urađeni su od nerđajućih materijala ili je čelik zaštićen od stvaranja korozije. Pored standardnih, postoje verzije i za levoruku lovačku populaciju. Da se o ćudima lovaca i te kako vodilo računa, potvrđuje i činjenica da je moguće jednostavnom kliznom polugicom zabraviti okvir i obarač, čime je onemogućeno njihovo skidanje. Time se Blaser R8, po funkcionisanju praktično približava prethodnom R93 modelu, što je možda i posebna želja nekih lovaca. R8 je moguće lako dopunjavati metak po metak, sa gornje strane. To se jednostavno izvodi, jer metak ne mora da se podvlači pod "usne" okvira, već se puni kao na puškama Mauser M98.
Kundak novog Blasera je osmišljen da pravolinijski prenosi silu trzaja u rame strelca. Pritom se ne stvara okretni moment, koji pri opaljenju utiče na podizanje cevi uvis. Nagibom pištoljskog rukohvata, omogućeno je da jača ruka sigurno kontroliše položaj oružja. Nadohvat jače ruke su obarač, dugmad za promenu okvira, ručica zatvarača i napinjuća poluga. Izvanredno ergonomski rešena puška.
Karabin R8 proizvodi se u više ponuđenih verzija i cenovnih razreda. U ponudi su R8, R8 Luxus, R8 Black Edition, R8 Attache, R8 Baronesse, R8 Safari, R8 Safari Luxus i R8 Safari Blac Edition. Tu se, pored kalibara, dužina cevi i gravure, radi i o velikom dijapazonu nivoa kvaliteta orahovine za kundak. Znamo da dva stepena viši kvalitet oraha za kundak, može i dvostruko da uveća cenu oružja. Model R8 se transportuje rasklopljen u koferu, koji može da sadrži jednu ili dve cevi i obavezno rezervni modul okvir-obarač, uz alat - ključ za montažu cevi.
Blaser R8 je ultramoderna lovna puška poslednje generacije, koju odlikuje mogućnost modularnog rasklapanja i ugrađivanja cevi raznih kalibara. Izuzetno je bezbedna i u lovu i kada je uskladištena. S obzirom da smo među prvima pisali o njoj pre zvanične premijere, nemamo podatke o ceni. Test preciznosti i cenu, ostavljamo za neki od narednih brojeva. Jedno je sigurno: Blaser R8 izazvaće pravi bum na tržištu lovačkih karabina.

Nema komentara :

Objavi komentar