nedjelja, 25. siječnja 2015.

LISICA I ČOVJEK


Lisica i čovek

Izgleda da između čoveka i ove životinje postoji neko takmičenje. Čovek se trudi da joj pokaže da duševne sposobnosti gospodara na zemlji ipak premašuju sposobnosti jedne lisice.
Lisici kao da je, naprotiv, stalo do toga da svom progonitelju stalno dokazuje da prkosi svim preprekama koje joj on postavlja, pa da ipak još uvek zna da živi. Lisica je kod lovaca veoma omržena, pa iz godine u godinu protiv nje se ide u hajke, odstreljuju je, hvataju, truju, iskopavaju je iz jame, ubijaju običnom toljagom, progone je psima dok ne iznemogne, ukratko pokušavaju da je unište gde god mogu i u svako vreme. Nasuprot tome koristi poljoprivrednim uzgajivačima jer uništava štetne insekte, glodare i miševe, a cenjena je i u industriji krzna. Kao i druge divlje životinje, i lisice se smatraju prenosiocima zaraznih bolesti, besnilo.

Zanimljivosti

U Velikoj Britaniji lov na lisice sa psima je tradicinalan sport, kada je postao nezakonit 18. ferbuara 2005. godine. U Škotskoj je lov zabranjen 2002. godine. Lisicu predstavljaju kao lukavog zlikovca u mnogim folklorima. U Hong Kongu je zaštićena vrsta, dok je kao životinja simbol japanskog ostrva Hokaida. Neki naučnici smatraju da su britanski doseljenici doneli riđe lisice u Severnu Ameriku u 19. veku. Riđe lisice su najrasprostranjeniji mesojedi na svetu.

Nema komentara :

Objavi komentar