subota, 24. siječnja 2015.

ENGLESKI SETER

Engleski seter je iznimno dobroćudan i prijateljski nastrojen pas. Uživa u društvu odraslih i djece, i obožava biti dio obitelji. Zauzvrat će vam dati bezuvjetnu ljubav i potpunu predanost.

Kratka povijest

Engleski seter porijeklom je iz Francuske, gdje je nastao križanjem Španjolskog i Francuskog ptičara 1500. godine. A 300 godina kasnije doveden je u Veliku Britaniju, gdje ga je usavršio uzgajivač Sir Edward Laverack. Engleski seter nije bio korišten za lov dok mu drugi engleski uzgajivač Llewellin nije dodao i lovačku crtu. Danas se Engleski seter koristi kao lovački pas, ali je ujedno i jedan od popularnijih izložbenih pasa.

Puno kretanja i aktivnosti

Ovaj atletski pas pun energije treba svakodnevno veliku količinu aktivnosti. Nije mu dovoljna svakodnevna šetnja na uzici. Voli trčati i najbolje mu je u velikim ograđenim prostorima (gdje ograda treba biti viša od 1,5 m).

Osim fizičke aktivnosti, treba mu i  vježbanje moždanih vijuga. Iako je pomalo tvrdoglav, dobro reagira na treninge i dresuru. Odličan je u natjecanjima poslušnosti, okretnosti i naravno na izložbama pasa.

Ljubitelji pasa ga znaju nazivati i "gentlemanom među seterima" zbog njegove mirne prirode, blage naravi i vrlo prijateljskog karaktera. No i pored toga, ako mu je dosadno i nema dovoljno aktivnosti, može doći do destruktivnog ponašanja te je u stanju žvakati gotovo sve: cipele, olovke, konzerve...

Jako dobra narav 

Engleski seter ponaša se kao štene dok ne navrši otprilike dvije godine. Nevjerojatno je prijateljski nastrojen i voli se maziti. Zna 'pročitati' čovjekovo raspoloženje i ponaša se u skladu s njim. Zato je dobar i kao terapijski pas.

Poznat je po tome da se odlično slaže s djecom, prema kojima je blag je i vrlo tolerantan.  Slaže se i s drugim psima i  mačkama. Dobar je pas čuvar, a ako je potrebno alarmirat će vas u slučaju nevolje. Dobroćudan je, voli izlaziti vani, prilagodljiv je i vrlo zabavan. Jedina mana mu je što dosta slini.

Nema komentara :

Objavi komentar