subota, 24. siječnja 2015.

KAD DOLAZI DO BIJEGA



Stanje u kojem se divljač trenutno nalazi (mirno pase, kreće se ili bježi) bitno pridonosi tome koliko je pogodak djelotvoran.
I nježni srnjak koji mirno pase može biti iznen ađujuće otporan na hitac, ostavljajući svojim bijegom lovca u čudu. S druge strane događa se da divlja svinja koja mirno ruje iznenada pogođena pada u vatri, ali svinja iste biomase pogođena u pogonu dok je gone psi, pod jakim je utjecajem andrenalina i može iznenađujuće daleko odbjeći.
Smrt se medicinski definira kao gašenje funkcije mozga. Ona nastupa ili zbog razaranja samog mozga direktnim pogotkom ili od odumiranja mozga zbog nedostatka kisika. U lovu se taj manjak krvi postiže u pravilu iscrpljivanjem divljači bijegom. Kako će divljač brzo iskrvariti ovisi o tome kakve su ozljede. Pogoci u mozak ili produženu moždinu, koja leži u blizini glave odmah su smrtonosni i divljač pada u mjestu. U samom mozgu je sadržano mnogo živčanog tkiva, čije razaranje i ne bi možda dovelo neposredno do smrti, no zrna deformirana prodiranjem kroz kosti lubanje prenose odmah veliku količinu energije na tkivo.

Nema komentara :

Objavi komentar