subota, 24. siječnja 2015.

SRPSKI GONIČ TZV. BALKANAC


FCI Klasifikacija
:

Grupa: 6 - Goniči i srodne pasmine
Sekcija: 1 - Goniči
Podsekcija: 2 - Psi srednje veličine
Sa radnim ispitom.

Zemlja porijekla: Srbija i Crna Gora

Upotreba: Pouzdan, veoma istrajan gonič.

Opšti izgled: Pas srednje veličine, robusne mišićave konstrukcije. Čvrstog karaktera, živ i energičan. Tijelo malo duguljasto sa proporcijom dužine većom od 10% u odnosu na visinu. Jak vrat, klinasta njuška malo kraća nego lubanja. Snažna čeljust sa normalnim škarastim zubima. Podgriz dozvoljen. Oči srednje veličine sa rubovima poklopaca i zjenicama što tamnije boje (svijetle oči su eliminirajući faktor). Noge jake, mišičave i paralelne sa elastičnim i otpornim jastučićima šapa. Kanđe crne. Osnovne boje ove rase su smeđe-crvena koja se kreće od žuto-crvene do rustikalne sa crnim plaštom ili sedlom.

Plašt ili sedlo ide od glave sa crninom na svakoj strani sljepoočnica; na prsima dozvoljene bjeline ne veće od 2 cm u prečniku. Dlaka kratka, obilna, jaka, prilično debela i dobro leži na tijelu sa poddlakom. Dlaka nešto duža na zadnjoj strani butina i ispod repa. Uši su visoko postavljene, srednje širine i dužine, tanke, vise blizu obraza. Vrhovi ušiju malo ovalni. Mužjaci dostižu dužinu od 46 -56 cm, idealno između 51 i 52 cm a ženke 44 -54 cm, idealno između 48 i 49 cm.
 
                        
                           
Rasa pripada grupi goniča koja je raširena cijelim Balkanom. Važeće je mišljenje da je su Azijski goniči odigrali veliku ulogu u genetici ove rase. Prvi opis ove rase pod imenom Balkanski gonič potječe iz 1905 godine. Prvi standard je utvrđen 1924. godine, ali je tek na zasjedanju FCI-a u svibnju 1940. godine usvojen. U studenom 1996. godine, na sjednici u Kopenhagenu, Generalni komitet FCI-a je odlučivao o stavu tadašnjeg JKS-a i prihvatio njihov zahtjev da se ime pasmine promijeni u Srpski gonič, što je danas službeno ime pasmine.

                                                
- See more at: http://www.luuzlomac.com/kinologija/Srpski-gonic.html#sthash.FNuzCPvf.dpuf

Nema komentara :

Objavi komentar