subota, 31. siječnja 2015.

TERMINALNA BALISTIKA -ZAŠTO NESMIJEMO LOVITI VOJNIM ORUŽIJEM


» balistika •  Teorija bacanja, gađanja; nauka o kretanju bačenih tela (puščanog ili topovskog zrna), nauka koja se bavi proučavanjem kretanja zrna od trenutka kad ono, pod pritiskom barutnih gasova, napusti svoje ležište i krene kroz cev pa sve do pogotka cilja.

 




Zbijajući šegu i šalu sa prijeteljima koji su sjedili za stolom, moj prijatelj „Muki“ (inače živi vicaroš) je počeo provaljivati sve nas redom. U jednoj od mnogobrojnih šala se uhvatio tematike lova. Međutim, nakon nekoliko uvodnih „šokova“ došlo je provale. Iako se Muki bio uozbiljio i počeo stvarno da traži naš savjet, problem se ipak svodio na njegovo neiskustvo i neznanje! Naime, Muki je u zadnjih nekoliko mjeseci krenuo u lov. Nemajući nikakvog iskusnijeg lovca uz sebe, Muki se, nakon nekoliko beuzpješnih izleta u prirodu, odlučio na radikalne mjere. Počeo je da koristi vojno naoružanje! Iako su konačni rezultati djelovanja vojnih i lovačkih pušaka identični, Muki je, poveden različitim akcionim filmovima krenuo logikom kako je u pitanju moćnije oružje i da je sa ovakvim oružjem uspjeh zagarantovan. Nakon što su rezultati i dalje izostajali, onda je to bio definitavan povod za poseban članak o Mukijevom problemu.

Muki – metak – medvjed ... kako, gdje, ko ???

Iako je Muki bio tek na početcima svoje neslavne lovačke karijere, ubrzo je nakon svojih „radikalnih mjera“ uspio da zabilježi prvi susret sa krupnom divljači. Naime, Muki je prilikom svojih izleta vikendom uspio da zabilježi susret sa medvjedom. Na udaljenosti od 150 m podigao je svoj AK-47 (Kalašnjikov) i opalio rafalnom paljbom po meti. Životinja je skočila i uspjela da pobjegne. Sav razočaran, Muki je prišao mjestu dešavanja gdje se primjetila značajna količina krvi što znači da je pogodio ali medo je nestao. Nakon nekoliko sedmica se sličan scenarij ponovio sa istim ishodom.

Na svu sreću to je bilo vrijeme našeg sastanka gdje smo uspjeli čovjeku dati naredno objašnjenje. Prvobitno zamišljeni sastanak sa jaranima se pretvorio u miting kvazi stručnjaka, balističara koji su krenuli od samih osnova ...

 Počinjemo ... – KINETIČKA ENERGIJA – 

Sva sreća pa je Muki bio svršeni Mašinski inžinjer što je donekle olakšavalo objašnjavanje ali čim smo krenuli od same fizike, postalo mi je jasno da će ovo biti jaaako duga večer. Naime prvo sam konto da mu nešto počnem pričati o aerodinamici i balistici ... međusobne razlike, šta je interna, intermedijalna i terminalna balistika. Međutim, uvidio sam da čovjeku nisu potrebna akademska predavanja već nepobitne činjenice. Tim redom smo onda i krenuli. Sve je počelo od velikog pojma KINETIČKE ENERGIJE ....

Prema udžbenicima fizike ova specifična vrsta mehaničke energije predstavlja energiju koju tijelo dobije svojim kretanjem. Ona zavisi od mase tijela i od njegove brzine kretanja. Što su brzina i masa tijela veća, to je veća i kinetička energija tog tijela tj. masa tijela i brzina kojom se to tijelo kreće su proprcionalne veličine kinetičke energije. Ova zakonitost je opisana vrlo jednostavno jednačinom:

Dakle, kinetička energija je direktno proporcionalna masi dok je s druge strane direktno proporcionalna kvadratu brzine kretanja tijela. Ovo znači da ukoliko povećamo masu za npr. 20 %, kinetička  energija će se povećati za određeni iznos. Međutim, ukoliko brzinu povećamo za 20 % kinetčka energija će se mnogo više povećati nego u slučaju istog procentualnog povećanja mase. Upravo ovu zakonitost koriste inžinjeri kada prave municiju za lov i za vojne potrebe. Naravno da Muki  (kao i većina vas koji ovo čitate) nije skoro pa ništa ovo kužio i kakve veze to sada ima sa jadnim medom koji je, Bog zna gdje završio, ali sam mu odmah naveo nekoliko primjera koji su više nego očiti.
Ukoliko teniskom lopticom gađate određenu osobu, brzina kojom bacite lopticu će saopštiti tom tijelu (loptica) određenu kinetičku energiju koja je direktno proporcionalna njenoj i masi i kvadratu brzine njenog kretanja. Obzirom na prirodu mete (čovjek je relativno mehko tkivo koje ima sposobnost prilagođavanja prema vanjskom uticaju obzirom da se sastoji do 60 % od tečnosti) i samog tijela koji ga gađa (teniska loptica je relativno mehko tijelo male mase koje ne može nanijeti ozbiljne povrede čovjeku), loptica pri susretu sa tijelom će se deformisati i tako prenijeti skoro svu energiju koju je posjedovalo (gubitci u prenosu se dešavaju pri deformisanju loptice kod udara). Kinetička energija u ovom slučaju nije dovoljna da nanese ozbiljne povrede ljduskom organizmu. No, zamijenimo sada našu lopticu sa tvrdim metalnim tijelom (čelik, bakar, mesing ili razne legure) koje ima oblik cilindra sa zašiljenim vrhom. Ukoliko se ovako kruto tijelo uputi određenom brzinom prema tkivu iz prethodnog slučaja onda su mogućnosti nanošenja ozbiljnih povreda mnogo veće.

Šiljati projektil sa „većom“ brzinom (sve iznad 100 m/s) bez problema probija živo tkivo sisara. Prilikom prolaska kroz tkivo od presudnog je značaja koliko će „štete“ projektil napraviti u datom tkivu tj. koliko će svoje kinetičke energije prenijeti tkivu. Voda koja se nalazi u mišićima je idealan medij za prenos ove energije (sile). Vrlo brzo nastupa omnidrekcioni (u svim pravcima) prenos sile po zapremini mišićne mase i ostalih mehkih tkiva. Tkiva imaju krajnje tačke elastičnosti i izdržljivosti. Energija koju projektil preda na mjestu ustrela djeluje i po zapremini mekih tkiva i po pravcu kretanja projektila. Želatinozna masa koja nastaje razaranjem mišića, djelovat će vlastitom kinetičkom energijom na okolinu tako da dolazi do lančane reakcije prenosa sile po zapremini. Kratko rečeno, dolazi do progresivne samodestrukcije tkiva. Usljed te samodestrukcije tkiva nastupaju dva otvora, jedan je stalni (fizički) a drugi je trenutni otvor koji je nastupio usljed prenošenja udarnog talasa kroz mišićno tkivo.



Perverzna inžinjerska nauka zvana „Terminalna balistika“ ima za cilj da iznađe različite oblike projektila koji će u kombinaciji sa strukturom i materijalom zrna osigurati što veću učinkovitost. Ovdje leži glavna caka u postizanju dvije krajnosti koje su opisana sa dva velika pojma: Probojnost i Zaustavna moć.

PROBOJNOST

Kada konstruktori dizajniraju municiju za određenu upotrebu uvijek se moraju odlučiti za jedan od dva pomenuta koncepta. Ja i Muki smo sebi pokušali zamisliti veliki želatinski blok (koji po svojoj strukturi i gustini najviše liči životinjskom tkivu). Potom smo zamislili malu iglu, jako malog poprečnog presjeka koju smo u svojim mislima ispalili velikom brzinom na želatinski blok. Kod obadvojice (a vjerujem da je i kod vas) mala igla je bez problema probila blok, ušla na jedan a izašla na drugi kraj, i nastavila dalje da leti ali sa znatno manjom brzinom. Drugim riječima, igla nije uspjela da preda značajan dio svoje kinetičke energije želastinskom bloku. Ona jeste načinila „štetu“ ali ne u dovoljnom iznosu da se meta (želatinski blok) trenutno onesposobi. Ovo bi bio primjer Probojnosti. Za ovakav pristup se inžinjeri najčešće odluče u slučajevima vojnih projektila gdje zahtjevi upotrebe nalažu da je potrebno PROBITI prepreku (oklopno vozilo, oklopni prsluci, zidovi, bunkeri) da bi se onda pogodila meta (vojnik) koji se krije iza prepreke. Sama rana koja će biti načinjena nije možda trenutno onesposobljavajuća ali sa ranjavanjem se povlače mnogi drugi protivnički resursi u cilju izvlačenja, zbrinjavanja i liječenja ranjenika. Ovo je koncept modernog pješadijskog ratovanja.

ZAUSTAVNA MOĆ 

Potom smo na isti blok uputili čekić koji očito ima znatno veću masu nego igla iz prethodnog slučaja. Međutim nismo bili u stanju uputiti čekić (čak i u mislima) sa tolikom brzinom kao i samu iglu. Kao rezultat ovoga, čekić je stvorio uvalu u bloku ali ga nije probio. Drugim riječima, čekić je predao svu kinetičku energiju koju je posjedovao. Na ovaj način naš imaginarni blok je zadobio „ozbiljne povrede“. U ovakvom slučaju se konstruktori odluče za manje ali teže projektile (zrna) kada trebaju „oboriti metu s nogu“ što je slučaj sa divljači svih vrsta (lov), opasnim razbojnicima (sigurnosne službe) i sličnim slučajevima.

Polahko ali sigurno se počeo vraćati osmijeh na lice Mukija !!!



DIZAJN PROJEKTILA

Kada dizajneri (konstruktori) municije sjednu za jedan sto u cilju razmatranja novog proizvoda, projektila onda postaju tek jasne granice ljudskog uma do kojih je čovjek sposoban da ide kada je u pitanju povećanje efikasnosti na cilju. Naime, glavne smjernice su date sa pojmovima zaustavna moć (povećavamo masu) i probojnost (povećavamo brzinu) sve sa ciljem dobijanja različitih efekata na cilju. Međutim, ono što konstruktori veoma često mijenjaju jeste oblik i kontrukcija (struktura) projektila. Sa različitim oblicima i kombinacijom materijala efikasnost na cilju se može drastično povećati tj. moguće je ostvariti spoj između dvije krajnojsti zaustavne moći i probojnosti. Drugim riječima Muki može dobiti ćevape i sevape!

Danas često korišteni termin jesu „ekspandirajuća“ zrna. Klasične vojne konstrukcije projektila kakve je koristio Muki su bile sa potpuno zatvorenom metalnom košuljicom. Ovo im je davalo sposobnost duboke penetracije i najčešće bi pravili prostrelne rane sa malim stalnim i trenutnim otvorom (primjer igle i želatinskog bloka). Energija projektila koja je preostala nakon izlaska iz tkiva je bila i dalje veoma velika što znači da projektili nisu predavali veći dio energije cilju. Da stvar bude još gora po životinju, pogođena sa ovakvim projektilom ona biva ranjena ali ne i onesposobljena. Sa relativno malim prostrelnim otvorom ona počinje da bježi, gubeći značajne količine krvi. Obzirom na uzbuđenost srce pojačano radi što i dalje pospješuje gubitak krvi. Na ovaj način životinja biva pogođena na jednoj lokaciji da bi joj leš bio pronađen nekoliko kilometara od tog mjesta. 

Odgovor konstruktora je usljedio izradom projektila sa otvorenim košuljicama koje bi se pri udaru sa metom deformisale i povećavale prečnik. Sa povećavanjem prečnika se povećava dodirna površina tkiva i projektila što je osnovni preduslov za potpunu predaju kinetičke energije sa projektila na metu. Usljed plastične deformacije koju projektil pretrpi tokom prolaska kroz tkivo, izlazna rana koja ostane poslije je hiruški jako nepravilna i mnogo veća nego u slučaju kada projektil ne ekspandira (nema povećanja prečnika kao što je slučaj sa vojnom municijom). Drugim riječima, oborit će te metu na licu mjesta, dejstvo na tkivo biva trenutačno sa višestruko većom zapreminskom destrukcijom tkiva nego kod klasičnih zrna. Ovaj efekat se ostvaruje na nekoliko različitih načina ali svi počivaju na teoriji hidrdinamičkog tečenja materijala (Hollow point, soft point, ABC itd.)

DUM DUM 

Nije teško zamisliti kakva će biti izlazna rana nakon ekspandirajućeg projektila. U zoni ustrela, strijelnog kanala i izlazne rane dolazi do djelimičnog i potpunog razaranja mišićnog, potkožnog tkiva, krvnih sudova sa velikim radijalnim pukotinama u regiji izlazne rane. Ukoliko se još dese i povrede kostiju, to onda u pravilu bivaju kompleksne povrede i lomovi sa gubitkom koštanih fragmenata i sa malom vjerovatnoćom preživljavanja. Međutim, po asocijacijama na eksplozivnu municiju se ukorijenilo na široko poznati termin DUM DUM municije ili eksplozivne municije. Ovdje želimo skrenuti pažnju da sve sva malokalibarska muncija (4 – 15 mm) sastoji iz 4 osnovna dijela: Čahura, inicijalna kapsila, barutno punjenje i ZRNO.  

 
Zrno kod malikalibarske municije se nikada ne puni sa eksplozivnim punjenjem. Sve iznad kalibra 14.5 mm se puni sa eksplozivom. Ovaj podatak navodimo iz sigurnosnih razloga jer zrno možete slobodno uzeti u ruke bez straha da će vam eksplodirati jer ste možda uzeli „DUM DUM“ municiju u ruke.

KAKVO JE TRENUTNO STANJE ?

Trenutno je najveći hit po pitanju lovačke municije oformljen sa tri slova: ABC. Ovaj projektil ne gubi na masi za razliku od mekih olovnih konstrukcija. Ovo je značajno zbog toga što se nakon povećanja prečnika projektil deformiše, gubi masu i ponovo se suzava. Osim gubitka mase i prečnika deformisan projektil gubi putanju i dužinu strijelnog kanala. ABC projektil se izrađuje od tvrde čelične jezgre i mekše košuljice od tombaka (specijalna legura bakra i cinka) koja se deformiše, značajno povećava prečnik ali se zbog tanke stijenke ubrzo vraća na manji prečnik.

Karakteristike ABC municije su velika kinetička energija, brza ekspanzija, dovoljna – zadržana masa tijela projektila koje je sposobno da daje energiju projektilu sa velikom čeonom površinom. Rezultat pogodka koji ima sve opisane elemente je izazivanje totalne destrukcije tkiva, krvnih sudova i kostiju. Poseban dio ukupnih efekata je izazivanje raskida nervnih veza, uništenje dugačkih nerava ili čak kidanje kičmene i produžene moždine kao produkt hidrodinamičkog pritiska organa na unutrašnji dio kičme. Pogođena regija bilo kojeg vitalnog organa trenutno dovodi tijelo u stanje šoka a ogroman gubitak krvi onemogućuje oporavak što dovodi do trenutne smrti divljači.

Ja sam se baš bio uživio u svoju priču. Krenuo sam do frižidera da nam donesem još meze ali kada sam se vratio Muki se već bio obuvo i na vratima. Pitao sam ga gdje će a on je samo rekao tri sloba: A B C !!!



... I JOŠ NEŠTO ZA KRAJ

Vi koji još uvijek čitate ovaj članak vjerujem da ste shvatili zašto se ne smije loviti vojnim oružjem ali obzirom da još uvijek čitate ne želim ostaviti na cjedilu. Zajedno želim da vidimo šta je zapravo trenutni vrh kada je u pitanju puščana municija.

Ako je u pitanju odstrel štetočina čije se meso ne konzumira onda je moguće gađati veoma razornim projektilima. Osim poznatih efekata koje izazivaju projektili velikih brzina poput famoznih Hydra shok, ili flying ashtray, na tržištu se pojavila i nova konstrukcija koja je neuporedivo destruktivnija od svih do sada poznatih.


Ovakav projektil sadrži veoma fina metalna zrnca koja su komprimirana u metalnu košuljicu šupljeg vrha. Šuplji vrh omogućuje razvoj velikog hidrodinamičkog udara pri čemu se metalna prašina širi i stvara efekat zapreminske eksplozije tkiva. Ovaj efekt utiče da tkivo samodestruktivno djeluje u pogledu prenosa sile pogodka na ogromnu površinu. Zbirni efekat: Doslovno dolazi do eksplozije cijelog tijela odstreljene divljači. Obzirom na monstrum zvani ČOVJEK, stalno se pojavljuju novi vidovi municije sa još razornijim efektima. Za kraj, da biste samo stekli „feeling za osjećaj“ ostavljam vas sa usporedbom efekata raznih vojnih projektila i kratkim video snimkom high speed kamere prilikom udara projektila od metu.

Nema komentara :

Objavi komentar