utorak, 3. veljače 2015.

VELIKI PLAVI GASKONJSKI GONIČ


Veliki gaskonjski plavi gonič pripada staroj rasi, a po svojoj glavi, dlaci i izrazu to je pravi francuski pas. Impozantan, deluje umirujuće snažno i veoma otmeno.

Spretan, radoznao, veoma pametan, istančanog njuha, Veliki gaskonjski plavi gonič je nenadmašiv tragač. Podjednako je uspešan u lovu na pernatu divljač, kao i na divljač sa dlakom. Lepog izgleda, ima plemenitu, snažnu i izduženu glavu.

Veliki gaskonjski plavi gonič se može naći na jugozapadu Francuske, gde se koristi za lov na zeca i srndaća. Izuzetno dobar tragač, veoma istančanog njuha i snažnog, dubokog laveža koji se daleko čuje, nekada je bio poznat kao lovac na vuka i risa. Veoma izdržljiv i snažnog ujeda, međutim, nije previše brz.

Glava je gledano spreda, ispupčena i ne mnogo široka a potiljna kvrga naznačena.
Gledano odozgo, zadnji deo lobanje je zašiljenog oblika a čelo popunjeno. Na vrhu njuške je dobro razvijena crna pečurka.

Tamno kestenjasto oko se otvara ispod debelih kapaka. Pogled je blag, poverljiv, pomalo tužan. Uši su karakteristične, tanke, elastične, zašiljenog vrha i mogu, po dužini, da prelaze vrh nosne pečurke.
Vrat srednje dužine može da ima podgušnjak u donjem delu. Građa tela i udova odaje utisak čvrstine, snage i odlučnosti. Dlaka je kratka, prilično gusta, bogata, boja prošarana (crno i belo), dajući odsjaj plavog škriljca, beležena ili ne manje ili više širokim flekama. Dve crne fleke sa svake strane glave prekrivaju uši, uokviruju oči, završavaju se kod obraza i ne dodiruju se na vrhu lobanje gde ostavljaju beli prostor u sredini koga se često nalazi mala crna fleka, ovalnog oblika, tipična za rasu.

Nema komentara :

Objavi komentar