petak, 20. veljače 2015.

SAVRŠENA OBRADA CIJEVI



Tradicija duga vek i po, nalaže da se ogromna pažnja posvećuje izradi cevi za mnogobrojna oružja. Bilo da
je u pitanju vazdušna, malokalibarska ili centralnog opaljenja, "Anšic" cevi pravi postupkom hladnog kovanja. Istovetno se rade i ležišta metka u cevi, a na kraju uz najveću pažnju obrađuju se usta, tzv. Kruna cevi. Obrada krune cevi, ključni je segment za konačnu preciznost cevi. Skrećemo pažnju vlasnicima oružja, da nepravilnim čišćenjem mogu da oštete usta cevi, jer je dalja prepravka gotovo nemoguća.
Bez obzira na kalibar, Anšic 1870, ima cevi duge 56 cm, sa 16 mm širokim prečnikom usta cevi. U kalibru .308 W, cev modela 1780, ima četiri početka zavojnice na koraku 1:12 inča (305 mm). U kalibru .30-06 Sprg, hladnim kovanjem utisnuta su četiri žljeba na koraku 1:10 inča (254 mm). Stari dobri 8x57IS, takođe ima četiri žljeba, ali na koraku 1:9,4 inča (240 mm). Snažni, oprobani i sve popularniji kalibar 9,3x62 ima četiri unutrašnja žljeba u koraku 1:14 (360 mm).
Cevi su specijalnim "Anšicovim" postupkom zaštićene od korozije. Na njima se nalaze ugrađeni mehanički nišani. Zadnji je podesiv po pravcu i ima tri žute svetleće tačke, dok je na prednjem ugrađeno crveno fiber otpik vlakno. Za lov pogonom i šumski lov, još uvek ima veliki broj onih koji najveće poverenje daju brzim, efikasnim mehaničkim nišanima. I ovaj segment u "Anšicu" je odrađen na najbolji mogući način.
Model 1780, puni se odvojim okvirima izrađenim od presovanog i bruniranog čeličnog lima. Komanda za oslobađanje okvira je smeštena na prednjoj strani štitnika obarače. Bez obzira na kalibar, kapacitet okvira iznosi pet metaka. Za posedovanje jednog ili više rezervnih okvira, potrebno je naručiti kod trgovca ili proizvođača pod šifrom: Best.nr.011641.

Nema komentara :

Objavi komentar